Oroligt i Teheran efter valet

Det är oroligt i Iran efter att den sittande presidenten Ahmadinejad vunnit en storseger i valet med 63 procent av rösterna enligt officiella siffror. Internationella bedömare har ifrågsatt valresultatet och utmanaren Mousavi har lovat att inte ge upp. Ekots korrespondent såg polis jaga demonstranter med batong i huvudstaden Teheran.

Mousavis anhängare är övertygade om att det skett ett omfattande valfusk. En del av dem är deprimerade idag, andra är stridslystna.

Polisen arbetar snabbt för att skingra varje försök till folksamling, jag ser hur en ung man jagas av en polis med batong, en annan som ertappas med ett av Mousavilägrets flygblad i handen grips och förs bort på en polismotorcykel. Polisen slår i en lyktstolpe och säger åt oss att försvinna.

Mindre sammandrabbningar har ägt rum på flera ställen i huvudstaden. Myndigheterna har stängt universiteten, sms-trafiken är blockerad och affärer och banker i närheten av inrikesministerit har stängt.

Och Mousavis anhängare ropar valfusk och statskupp. Medan Mousavi kallar valet en farlig charad som kan leda till tyranni, har Irans högste ledare Ayatollah Khamenei gratulerat Ahmadinejad och varnat att den islamiska republikens fiender kan komma att vilja förstöra valets sötma med provokationer.

Alla bör sluta bakom presidenten, sa Ayatollah Khamenei. Det är oklart hur Mousavis anhängare kommer att reagera, vissa säger att de är beredda att ta strid. Om de fuskar i valet, kan vi tvingas ta till vapen, säger en man.

– Alla är beredda, jag kan hantera vapen, det här kan vara sista chansen att försvara våra rättigheter, säger mannen. Mariam som blev slagen med batong, säger: vi har fått styrka av gatumanifestationerna, vi vet att vi är många och vi vill ha tillbaks våra liv.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se