Boende flydde efter explosion på Värmdö

En kraftig explosion skakade ett flerfamiljshus i Stavsnäs på Värmdö utanför Stockholm i natt. Ingen människa skadades vid explosionen men ett 20-tal personer flydde ur sina lägenheter vid den kraftiga smällen.

Enligt polisen var sprängladdningen var utsatt för att vålla skada och man har därför inlett en förundersökning angående allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord.

Kraften i sprängladdningen anses vara så stark att den hade kunnat orsaka fysisk skada om någon befunnit sig i närheten.

– I dag vet vi inte vem eller vilka som gjorde det, vi vet inte heller varför, säger Lars Gretas stationsbefäl på Nackapolisen. 

Enligt Räddningstjänsten skedde explosionen i ett fyra våningar högt flerfamiljshus, och alla boende som var hemma flydde spontant ut ur huset.

Jonas Fröjmark, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, säger till TT att taket på huset har fått skador, liksom dörrar och hissen. Det har även uppstått vattenläckor. Enligt vissa uppgifter ska ett helt våningsplan ha flyttat på sig.

Ingemar Lindgren som bor i trappuppgången bredvid den där explosionen inträffade berättar att det var en kraftig explosion.

- Alla dörrar var intryckta och hissen hade blivit förstörd och taket var nerrasat. Alla evakuerades, vi satt samlade i en församlingssal, säger han.

Hur känns det att bo i huset nu efter det som hänt?

- Ja, vi har ju diskuterat det här att det blir ju inte roligt. Det känns lite oroligt faktiskt. Och det är många som påstår att de vill flytta därifrån nu.

- Det kanske inte är så roligt att somna in då och vänta på att något eventuellt kan explodera, säger Ingemar Lindgren.

Flera boende kunde på söndagseftermiddagen återvända hem. Ingen misstänkt hade då gripits.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se