USA säger upp missilavtal

USA kommer den här veckan att ensidigt säga upp det så kallade ABM-avtalet, enligt amerikanska tidningar och TV-kanaler. Det innebär att USA skaffar sig fria händer att bygga upp ett missilförsvar mot anfallande kärnvapenrobotar.
Tidningen New York Times uppger att beslutet är fattat och att Vita Huset redan på idag, onsdag, eller imorgon kommer att förklara att USA drar sig tillbaka från ABM-avtalet. Även TV-bolaget CNN säger att ett sånt beslut är att vänta, ryska experter säger till CNN att Moskva fick det här beskedet från Washington för några dar sedan, i så fall ett mycket dramatiskt och omvälvande beslut. ABM-avtalet undertecknades 1972 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen och det förbjuder utplacering av ett missilförsvar. Tanken har varit att om ingen sida kan försvara sig mot ett kärnvapenafall så ska ingen våga starta ett och därmed ska avtalet vara fredsbevarande. Men USAs president George Bush har förklarat att det är en relik från det kalla kriget som bör avskaffas. USA har redan börjat testa sitt missilförsvar. Senast i förra veckan genomfördes ett lyckosamt prov.Men för att gå vidare måste de säga upp ABM-avtalet. Om de gör det den här veckan kommer USA om ett halvår att ha fria händer att göra vad de vill. Ryssland har på senare tid antytt att de kan låta USA gå vidare med sina tester, men Moskva vill ändå att ABM-avtalet ska fortsätta att gälla, det är en hörnsten i den internationella nedrustningen, anser de. OM USA nu verkligen säger upp ABM-avtalet kanske Ryssland svarar med att t ex placera ut fler kärnvapenspetsar på sina missiler eller säger upp nedrustningsavtal . Även Kina är motståndare till att ABM-avtalet sägs upp liksom merparten av USAs allierade i Europa, och demokraterna i USA. Men president Bush säger att länder som Nordkorea och Irak snart kan komma att skaffa sig kärnvapenmissiler och att det gäller att då kunna försvara sig mot dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista