Mousavi överklagar valresultatet i Iran

Mousavi-anhängare och Ahmadinejad-anhängare står och ropar åt varandra i ett gathörn. Med tanke på allvaret i beskyllningarna om diktatur är stämningen förvånansvärt godmodig mellan de båda lägren.

I skarp kontrast till polisbrutaliteten på andra håll i staden när Mousavi-sidans protester brutits upp. För andra dagen i rad: batongslag och stenkastning. Soptunnor över hela huvudstaden står i lågor, en utbränd polismotorcykel och längs en huvudgata har alla bankkontor fått sina fönster sönderslagna.

Ahmadinejads anhängare samlades idag på Vali-e-asr torget i Teheran. Tiotusentals, sannolikt hundratusentals människor som ropade hyllningar till presidenten och bar på Ahmadinejads porträtt.

De som tvivlat på att Ahmadinejad har starkt stöd fick så de teg när de såg denna folkmassa. Vissa ropade "Mousavi bye bye" och en grupp unga män skrek:

– Var är de långhårdiga nu? Nu gömmer de sig i sina råtthål, syftande på Mousavis anhängare.

Men nu när Mousavi officiellt överklagat valresultatet och uppmanat sina anhängare att fortsätta protestera mot regeringens lögner och diktatur, ser det inte ut som om kravallerna i huvudstaden kommer att upphöra.

Den omvalde Ahmadinejad höll idag sin första presskonferens där han bland annat sa att det är naturligt att motståndarsidan är upprörd över sitt misslyckande eftersom de lagt ner stora summor pengar på propaganda.

Han avfärdade protesterna i stan som oviktiga - inte mycket mer än passionerade utfall efter en fotbollsmatch, sa han, och tillade att han själv vunnit med så stor marginal att ingen kan ifrågasätta valsegern.

Ahmadinejad varnade också de länder som funderar på att anfalla Iran att de kommer att ångra sig. Han sa att frågan om Irans kärnenergiprogram hör till det förflutna och antydde att hans eget hårdnackademotstånd mot internationell inblandning i landets kärnenergiprogram kommer att fortsätta.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se

Valet i Iran

Enligt det officiella resultatet vann den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad valet i med 63 procent av rösterna.

Den främste utmanaren Mir Hossein Mousavi fick bara drygt hälften så många röster, 34 procent, trots att en jämn kamp förutspåtts.

Mousavi är populär bland unga och välbärgade i Teheran och andra städer som vill ha reformer och större personlig frihet.

Ahmadinejad har sin maktbas bland de fattigare och på landsbygden, där han vunnit stöd genom frikostiga subventioner.

Presidenten är inte Irans högste ledare, det är den religiöse ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.