Vitryssland hoppade av säkerhetsmöte

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka meddelade i dag i sista stund att han inte tänkte delta i ett möte om säkerhetssamarbete mellan en rad forna sovjetrepubliker. Beslutet är en protest mot det ryska importstoppet av vitryska mejeriprodukter och innebär en ytterligare upptrappning i det pågående ordkriget mellan länderna.

– Aleksander Grigorevitj Lukasjenka ringde aldrig till mig och berättade att han inte tänkte komma till Moskva, kommenterade i dag den ryske presidenten Dmitrij Medvedev på presskonferensen efter mötet om regionalt säkerhetssamarbete.

Medvedev sa att den här sortens ekonomiska dispyter borde lösas genom samtal mellan de båda parterna och inte genom politiska utspel mot en större grupp länder.

Det var för drygt två veckor sedan som den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenka skarpt kritiserade Ryssland för att ha vänt Vitryssland ryggen i en rad frågor. I förra veckan kom det ryska importstoppet på närmare 500 vitryska mejeriprodukter.

Den vitryska mejeriexporten är värd runt en miljard dollar om året och stoppet hotar nu att skapa överproduktion och prisfall inom den vitryska mejerinäringen.

Vitryssland har fram till nyligen varit en av Rysslands trognaste bundsförvanter och de båda länderna har på papperet en gemensam union. Nu är Vitrysslands politiska ledning djupt missnöjd med samarbetet och president Aleksander Lukasjenka har beordrat sina ministrar att sluta be Ryssland om hjälp i alla lägen.

Samtidigt har EU på senare tid mjukat upp sin tidigare så stränga syn på det auktoritära Vitryssland och öppnat för politiskt och ekonomiskt samarbete genom bland annat sitt nya program Östligt partnerskap, en satsning som i sin tur provocerat Ryssland.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se