Allt färre begär sjukpenning

Uppdaterad: 07:30
Det var 45 000 färre personer som begärde sjukpenning under årets första fyra månader jämfört med motsvarande period 2006.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) tror att minskningen bland annat beror på ändrade attityder.

– Många inser i dag att sjukskrivning i dag inte alltid är den bästa medicinen för att bli frisk.

Hur menar du?

– Ja, Förr kanske man var hemma när man hade någon åkomma, medan man i dag kanske inser att det går att jobba ändå, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

På tre år har antalet personer som begär sjukpenning hos Försäkringskassan minskat med omkring 45 000 personer.

Första kvartalet 2006 var det nära 230 000 som begärde sjukpenning, men samma period i år låg siffran under 185 000 personer. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Försäkringskassans bedömningar av vilka som har rätt till sjukpenning har blivit hårdare, och läkarna har fått riktlinjer kring hur länge man ska få vara sjukskriven för en viss åkomma, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

– Nu har ju läkarna också ett beslutsstöd att gå efter angående hur länge det är normalt att vara sjukskriven. Något sådant fanns inte förr, vilket är märkligt. Det är bra att ha ett stöd att gå efter.

Antalet personer som får avslag på sin begäran om sjukpenning har också ökat något, från 1,5 procent 2006 till knappt 2 procent nu, och den siffran kan också vara på väg uppåt än mer, skriver Dagens Nyheter.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är inte överraskad att nedgången av sjukskrivningarna nu är så pass kraftig.

– Det var väl snarare överraskande att de var så otroligt höga i början av 2000-talet. Då hade vi sjuktal som var historiska, och internationellt sett höga. Att vi har mer normala tal nu är glädjande för alla, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se