Svårt sjuka vårdades i matsalar på UMAS

På Universitetssjukhuset i Malmö är det på många avdelningar så trångt att patienter vårdats i korridorer, på kontor och i matsalar, skriver Sydsvenskan.

En ny rapport som lämnats till Socialstyrelsen visar att 32 patienter vårdades i matsalar på sjukhuset mellan februari och april i år. Ibland var det kraftigt infekterade patienter med diarréer och blodiga kräkningar som fick vård i matsalarna.

Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket hotar nu med att stänga kliniker på Universitetssjukhuset i Malmö och kräva miljonbelopp i viten.

– Hela matsalen blir infekterad och det är inte lämpligt att servera mat där, säger  sjuksköterskan Susanna Ritter på medicinavdelning 4 på sjukhuset till tidningen.

Hon anser att det behövs en storrengöring varje gång en patient har legat i matsalen. Men oftast blir det bara en snabb avtorkning innan matvagnarna eller nästa patient rullas in, säger Susanna Ritter.

I januari riktade Socialstyrelsen skarp kritik mot Universitetssjukhuset i Malmö och krävde åtgärder mot överbeläggningarna.

Nu har sjukhusledningen tagit fram en plan som innebär att öka vårdplatserna genom att bygga om kontor till vårdrum. Men Malmö läkareförening tycker inte att det räcker.

– Det är inte tillräckligt för att förbättra den usla arbetsmiljön på Universitetssjukhuset i Malmö, säger huvudskyddsombudet Jens Bernow till Sydsvenskan.