Estland sa ja till EU

Estland röstade för EU-medlemskap. Med 66, 9 procent för och 33,1 procent klev landet som 22:a nation in i EU-gemenskapen, det näst sista landet före Lettland vars folkomröstning hålls kommande lördag.
Två tredjedelar för och en tredjedel mot. Sådana blev siffrorna när esterna röstade om EU-medlemskap. Flest blev ja-rösterna i städer som Tallinn och Tartu och lägst i öster intill gränsen mot Ryssland. Trots den övertygande majoriteten för EU-inträde är siffran ändå den hittills lägsta som uppnåtts i något av de nya kandidatländer där man folkomröstat. I Estland har alltså funnits en nejopinion av någorlunda betydelse men den var aldrig resursstark eller samlad nog för att på allvar kunna utmana de EU-positiva krafterna. Att parlamentets största parti, oppositionspartiet centern ställde sig tveksam räckte inte. När den ansedda presidenten Arnold Rüütel med kraft gav sig in i kampanjarbetet de sista veckorna och frågan om hur ett ensamt litet Estland utanför EU egentligen skulle klara grannskapet med det stora Ryssland, blev ja-sidans främsta argument på dagordningen - ja, då avgjordes saken i praktiken. Valvakan i Tallin avslutades också framåt midnatt lokal tid med ett gemensamt framträdande av estniska statsledningen med statsministern och president Rüütel i spetsen. I maj nästa år inträder alltså EU-medlemskapet för Estlands del. Det betyder att vi tar ansvar för vår framtid och garanterar vår överlevnad som nation och att landets kultur och språk historien igenom, löd president Rüütels högstämda ord till väljarna.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".