Nya sammanstötningar i Iran efter valet

Uppdaterad 14:25
I Iran skjuts den protestaktion upp som anhängare till den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi hade planerat att genomföra i dag. Samtidigt har det under dagen skett sammanstötningar mellan anhängare till kandidaterna.

EU:s utrikesministrar uttalar i dag oro för det sätt som oppositionsanhängare har behandlats och vill se en utredning om hur det iranska valet har gått till.

Utvecklingen i Iran efter det omtvistade valet i förra veckan fortsätter att vara dramatisk. Det senaste är att den protestdemonstration som den besegrade oppositionskandidaten Mousavis anhängare planerat till idag har stoppats, samtidigt som landets högste religiösa ledare Ayatollah Khamenei ska ha bett Mousavi att hålla sig till lagen och "agera stillsamt".

Enligt uppgifter från Mousavis kampanjhögkvarter, återgivna av bland andra brittiska BBC, ska de ha blivit varnade att om demonstrationen genomförs utan tillstånd så har polis och milis auktoriserats att för första gången i det här dramat använda skarp ammunition.

Inget om detta har ännu sagts från myndighetshåll, annat än att tillstånd till demonstrationen mot den deklarerade utgången av fredagens val inte getts. Men vid en mindre demonstration vid universitetet i Teheran på förmiddagen i dag förklarade den besegrade oppositionskandidaten Mousavis fru, mycket aktiv i hans kampanj, att de inte ville äventyra människors liv och att de därför avlyst den stora demonstrationen.

Men hon uppges samtidigt ha uppmanat dem att fortsätta att protestera, men som i går natt, då de från hustaken ropat: "Gud är stor". "Död åt diktaturen" ska också ha hörts.

Effekten av den inställda demonstrationen i den politiskt upprörda stämning som råder är oklar; rapporter från Teheran talar om spontana fortsatta protestyttringar i form av biltutande, V-tecken med fingrarna och annat, men också om batongslående polis.

Ett antal tidningar med sympatier hos oppositionen verkar ha stoppats och fanns idag inte som vanligt i tidningsstånden.

Från landets verkliga makthavare, ayatollah Khamenei och Väktarrådet har meddelats att klagomål på valet har tagits emot, att saken ska undersökas och resultat meddelas inom tio dagar.

Oppositionens förhoppningar om en avgörande omkastning av resultatet som gav den sittande presidenten Ahmadinejad mer än 60 procent av rösterna uppges vara små men beskedet om utredning kan möjligen dämpa de närmaste dagarnas protestyttringar.

Ayatollah Khamenei ska i går ha haft ett möte med Mousavi som uppmanats att i klagomålen hålla sig till den formella lagliga gången och att agera stillsamt.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se