Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Kronans värde stärks på lång sikt”

Marknadens reaktion på folkomröstningsresultatet har än så länge varit liten. Kronans värde försvagades något när det stod klart att det blev nej till euron men under natten har det varit lugnt. På SEB tror chefsanalytiker Robert Bergqvist att kronan kommer att stärkas på lång sikt trots att Sverige avstår från euron.
– Det har varit en lugn utveckling under natten. Vi såg inledningsvis när vi fick omröstningsresultatet att kronan försvagades, rörelsen var från 9 kronor och 10 öre upp till 9 kronor och 20 öre och därefter har vi legat på de nivåerna, säger SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvist. Vad räknar ni ska hända under dagen idag? – Den kan försvagas ytterligare något i den inledande handeln, men vi tror att rörelsen begränsad och kortsiktig. Redan idag eller närmaste dagarna kan vi få se att kronan förstärks igen. Varför inte starkare reaktion? – I opinionsmätningarna har det ju sett ut som att det skulle bli ett nej så man har varit beredd på det. Vad kan de långsiktiga effekter på kronans värde bli? – Det viktiga är att vi får ekonomisk politik som inger trygghet och stabilitet och det verkar ju som att det är det vi kommer att få se. Många i Sverige och i utlandet är imponerade av den svenska ekonomins styrka, på olika sätt i förhållande till andra länder. Vi tror att kronan gradvis kommer att stärkas från de här nivåerna. Tvärtemot vad en del hade befarat? – Ja, en del har väl befarat att man på kort sikt ska få en osäkerhet med ett nej, men vi tycker att om man tittar på svensk inflationsutveckling, tillväxt, statsfinanser och många andra parametrar så ser det ganska bra ut. Det är det som jag tror kommer att återspeglas i kronan framöver. Vad tror du om börsen den närmaste tiden och framförallt idag? – Framförallt är det internationella krafter som påverkar svenska börsen. Om något skulle man kunna få se en positiv effekt på börsen och skälet är egentligen att om vi hade fått ett ja hade det blivit ganska stora omställningskostnader för många industrier och det har man ännu inte beaktat. Men den osäkerheten försvinner nu och det kan ge ett visst tryck uppåt på börsen. Det låter lite tvärtom. När man lyssnat på ja-sidans argument att börsen ska sjunka, kronan ska försvagas kraftigt? – Vad gäller kronan har det funnits den här oron på kort sikt och där delar vi den bedömningen att kronan kan försvagas något på kort sikt. Men just i det lite längre perspektivet så tror jag nog att vi egentligen har samma bedömning, just att det ser bra ut i svensk ekonomi och stabilitet präglar den ekonomiska politiken och det är det som kommer att ge en starkare krona. Hur ser det ut på räntemarknaden? – Räntemarknaden har inte varit öppen under natten. Vi räknar med att räntorna kommer att stiga när vi öppnar upp något, kanske en tiondel eller två tiondelar jämfört med fredagens stängning. Skälet är att vi räknar med att Riksbanken inte kan sänka räntan. Det fanns ett utrymme för en sänkning om kronan hade stärkts påtagligt men att Riskbanken ligger still borde innebära en normalisering av räntorna och då bör räntorna stiga, säger SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvist.
Michael Österlund michael.osterlund@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".