Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

WTO-möte slutar i fiasko

Publicerat måndag 15 september 2003 kl 08.13
Förhandlingarna i Cancun i Mexiko om en friare världshandel har brutit samman.Trots intensiva förhandlingar kunde ingen överenskommelse nås mellan de rika industriländerna och länderna i tredje världen. Oenigheten gällde främst avskaffandet av subventioner och exportstöd till jordbruket. Det innebär att chanserna att träffa en uppgörelse om världshandeln nästa år har minskat kraftigt.
Allmänna rådet i världshandelsorganisationen WTO har kallats till möte under hösten för att rädda vad som räddas kan efter söndagens fiasko i mexikanska Cancun. Att förhandlingarna i Cancun "brakade samman innebär en stor risk för att det går åt pipan" med liberaliseringen av världshandeln. Det sade den svenska statssekreteraren Lotta Fogde i näringsdepartementet till TT natten till måndagen. - Ett fantastiskt tillfälle kan ha gått förlorat, säger Lotta Fogde besviket. Hon anser att Mexikos förslag inför WTO-mötet var väldigt lovande. Förslaget innebar förändringar av de rika ländernas stöd till sina jordbruk samtidigt som de omkring 50 minst utvecklade länderna kunde ha fått tullfrihet. Där fanns också Sveriges hjärtefråga om förenklade världshandel med. Men Lotta Fogde hoppas ändå att arbetet i Cancun inte varit förgäves. Nu när länderna inte kunde enas på ministernivå tar höga diplomatiska tjänstemän över arbetet inom WTO:s Allmänna råd som kallas in senast den 15 december. Men med Cancunmötet växte ett nytt hot mot de allra fattigaste länderna fram - den starka gruppen av uländer som samlats inom G22, konstaterar Lotta Fogde. De drygt 20 länderna, bland dem Brasilien och Kina, visade stor enighet i Cancun och kan i fortsättningen välja att göra upp direkt med EU och USA i stället för att sluta avtal inom WTO som kräver total enighet. Lotta Fogde har flera förklaringar till sammanbrottet. En är att det var fråga om en ren kulturkrock. WTO har vuxit snabbt på några få år och fått ett stort antal fattiga länder som nya medlemmar. De har inte luttrats i tuffa förhandlingar på samma sätt som de ursprungliga medlemmarna med rutin från 1940-talet. De fattiga ländernas företrädare är i stället vana vid visionära anföranden i internationella organ som FN. Den svenska näringsministern Leif Pagrotsky säger att i Cancun fanns en "realistisk möjlighet att ta ett viktigt kliv framåt" för öppnare och mer rättvis handel, inte minst på jordbruksområdet. Att mötet bröt samman "gynnar knappast de fattiga människor i uländer som mer än några andra hade behövt regler mot korruption och onödig byråkrati i handeln", säger Pagrotsky i ett pressmeddelande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".