"Israels tvåstatslösning alltför begränsad"

EU:s utrikesministrar välkomnar att den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu för första gången talar om en tvåstatslösning, men enligt utrikesminister Carl Bildt är det inte tillräckligt.

– Det var en alltför begränsad vision för att den ska kunna ligga till grund för en fredsprocess. Samtidigt var det ett steg åt rätt håll. Han tog ordet stat i sin mun. Det var viktigt även om det han sedan beskrev kanske inte fullt ut kan definieras som en stat, säger utrikesminister Carl Bildt. 

Bra men inte tillräckligt, det är vad EU:s utrikesministrars tyckte vid sitt möte i Luxemburg i dag. 

De förbehåll som den israeliska premiärministern la in; att palestinierna måste erkänna Israel som en judisk stat dit palestinierna inte kan återvända, att Jerusalem ska förbli Israels huvudstad och att en palestinsk stat inte får ha någon armé, samtidigt som han inte nämnde de israeliska bosättningarna alls, gör att utrikesministrarna inte tror att det är tillräckligt för att redan i dag säga att en tvåstatslösning är inom räckhåll. 

EU:s utrikesministrar samtalar i dag med sin israeliska kollega om det framtida samarbetet mellan EU och Israel. I december förra året var man överens om att uppgradera både handelsavtal och ekonomiskt och politiskt samarbete. 

Men Israels ingripande mot Hamas i Gaza i vintras gjorde att det utökade samarbetet blev uppskjutet. I likhet med sina EU-kollegor säger Carl Bildt att det är för tidigt att tala om att uppgraderingen av relationen mellan EU och Israel kommer att gå snabbare nu. 

– Det fördjupar ju relationen i och med att dialogen med alla delar är mycket mer intensiv nu än tidigare, eftersom vi har ett engagemang i fredsprocessen.  Sedan har vi de formella stegen och där är vi inte riktigt än. Vi får se när vi är redo för dem, säger utrikesminister Carl Bildt. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se