IMF: Sverige blir sist ur krisen

Sverige kan bli ett av de sista länderna att komma ur recessionen. År 2009 kommer ekonomin att krympa med 6 procent. De bedömningarna gör Internationella valutafondens, IMF:s, delegation på plats i Stockholm.

– I vår prognos räknar vi med en lång och djup recession i Sverige och vi tror att det blir nödvändigt för Riksbanken att hålla kvar räntan på en låg nivå under en lång tid, säger Peter Doyle som har lett Internationella valutafondens team i Sverige.

Hur länge beror på inflationsförväntningarna: Så länge de är låga kommer räntan att vara låg. Stiger de kommer riksbanken att behöva markera och höja räntan. Den bedömningen gör Peter Doyle

IMF:s bild av Sveriges ekonomi är allt annat än ljus. Sverige, som ett litet och exportberoende land, kommer att vara bland de sista att komma ur recessionen, och det i mitten av nästa år.

I år kommer den svenska ekonomin att krympa med sex procent spår IMF.

IMF vill dock inte se fler åtgärder från Riksbanken eller regeringen. De har gjort tillräckligt. Nu ska alla stimulanser sippra genom budgeten och ut i verkligheten.

– För att vara tydlig: Vi anser att de åtgärder som regeringen har gjort via budgeten, när det har låtit budgetunderskottet öka, har varit tillräckliga. De ska bara låta ekonomin verka nu och inte ta till fler åtgärder som skulle öka budgetunderskottet ytterligare, säger Peter Doyle.

Vad gäller de svenska bankerna så vill IMF se att kapitalkravet, det vill säga hur mycket egna pengar banken har i förhållande till vad den har lånat ut, höjs ju snarare desto bättre.

Hur mycket kan Peter Doyle inte säga. Kanske kommer de svenska bankerna att lyckas få in mer pengar från sina aktieägare så att svenska staten inte behöver skjuta till mer pengar

– Det är till exempel möjligt att banker här kommer att klara av att ta in nytt kapital till höga nivåer, utan att staten blir tvungen att köpa aktier. Det återstår att se, säger Peter Doyle på IMF.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se