Lipponen: ”Sverige behövs i utvidgat Europa”

De finländska socialdemokraternas ledare Paavo Lipponen är besviken över det svenska folkomröstningsresultatet. ”Finland skulle behöva Sverige nu när EU utvidgas österut”, säger Lipponen, som också är talman i riksdagen och öppen aspirant på kommande toppjobb inom EU.
– Ja, vi skulle behövt Sverige i EMU. Det gäller både Finland och övriga Europa. Vid denna historiska vändpunkt då EU kommer att utvidgas behövs våra länder för att vi maximalt ska kunna påverka och hävda våra intressen, inte minst den nordiska välfärdsstaten, säger Paavo Lipponen. Den kan man inte försvara genom bara nationella aktioner. – Men efter att ha sagt detta vill jag också säga att jag hoppas att min vän Göran Persson ska orka. Det måste ha varit väldigt svårt för honom. Vi behöver varandra inte mindre nu utan ännu mer i framtiden. I det du säger antyds att du menar att Sverige kanske blir en mindre betydande eller mindre stark samarbetspartner inom EU efter detta. – Det är ju självklart att om man inte sitter i eurorådet är man svagare än om man skulle delta. Men detta är det allmänna problemet för Norden att varken Norge eller Island är med just då alla våra nordiska länder skulle behövas vid denna historiska vändpunkt, säger Paavo Lipponen.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".