Obama bekymrad över våldet i Iran

USA:s president Barack Obama var bekymrad när han under natten mot tisdagen för första gången kommenterade presidentvalet i Iran och de våldsamma sammandrabbningar som följt på valet.

Det var efter tre dagars tystnad som Barack Obama till slut gav sin syn på presidentvalet i Iran. Obama sa att han var djupt oroad över det våld han sett på tv. Han slog fast att demokrati och yttrandefrihet måste respekteras. Samtidigt underströk Obama att det är upp till iranierna att själva avgöra vilka som ska leda landet.

Det iranska valet innebar en jordskredsseger för sittande presidenten Ahmadinejad. Oppositionen och politiska ledare runt om i världen har ifrågasatt om valet gick rätt till.

Obama konstaterade att USA inte haft några observatörer på plats och att han därför inte kan avgöra vad som verkligen hänt. Men, sa Barack Obama, det tycks som många engagerade och hoppfulla människor känner att de har blivit svikna.

Till skillnad från den tidigare presidenten George Bush har Barack Obama varit angelägen om att förbättra relationen mellan USA och Iran. Och det som har hänt kommer inte att förändra den ambitionen.

– Vi kommer att fullfölja en tuff direkt dialog mellan våra båda länder och vi får se vart den leder oss, sa Barack Obama.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se