Iran

Protesterna mot Ahmadinejad fortsätter

Uppdaterad: 07:54
Trots rapporter om dödsskjutningar fortsätter massdemonstrationerna i Iran. Efter gårdagens demonstration där hundratusentals människor protesterade mot valfusk, planeras ytterligare manifestationer i dag.

Protesterna i Iran är de största och mest våldsamma protesterna sedan revolutionen 1979. President Ahmadinejad, har avfärdat protesterna som oviktiga, inte värre än passionerna efter en fotbollsmatch, men ropen på diktatorns död avtar inte.

En ung demonstrant, maskerad i grönt, visar upp sina blodiga handflator för tv-kamerorna. Minst en människa dödades i går när regeringstrogen milis öppnade eld mot en grupp människor som försökte storma ett av volontärmilisen Basijs högkvarter.

Enligt tidningen The Guardian har så många som tolv människor dödats. Den uppgiften har inte bekräftats av andra källor, men tidningen nämner vid namn fem studenter som ska ha skjutits ihjäl och begravts utan att deras familjer meddelats.

Statliga iranska medier uppger i dag på morgonen att sju människor ska ha dödats i går när regeringstrogen milis öppnade eld mot en grupp människor.

Oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi visade sig i går offentligt för första gången sedan i fredags och talade till hundratusentals människor i en liten megafon och sa att oppositionen inte kommer att ge sig.

Irans högste ledare, Ayatollah Khamenei, har givit väktarrådet i uppdrag att utreda Mousavis beskyllningar om valfusk, svaret väntas inom tio dagar. Men Ayatollah Khamenei som har en nyckelroll i utvecklingen de närmaste dagarna, har redan avslöjat sitt kompakta stöd för Ahmadinejad.

Det finns dessutom en bitter personlig rivalitetet mellan Khamenei och Mousavi som går tillbaka till 1980-talet då Mousavi som då var premiärminister, lyckades vinna parlamentets stöd mot Khamenei som då tvingades till en förnedrade reträtt.

Sms-trafiken i Iran ligger fortfarande nere, internetsajter blockeras, men myndigheternas krafttag mot oppositionens möjligheter att kommunicera har inte lyckats. På mikrobloggsajten Twitter ger ögonvittnen minut-för-minut uppdateringar om protesterna.

Där finns också uppgifter om proxyservrar som iranier kan använda för att kringgå censuren, och solidaritetsuttryck som att Twitter-användare i hela världen ändrar sin profil så att det ser ut som om de befann sig i Iran. Allt för att försvåra för regimen att slå till mot sociala medier.

Och i Teheran uppges nu fler och fler invånare lämna sina hem olåsta, så att demonstranter snabbt kan söka skydd undan kravallpolisens batonger.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se