Rösterna i det iranska valet räknas om

Efter tre dagar av massprotester mot valresultatet i Iran ska nu det mäktiga Väktarrådet att räkna om rösterna i det omstridda presidentvalet, uppger TT. Det har tidigare funnits tecken på sprickor i den iranska ledningen med öppen kritik från ledande personer.

Medan president Ahmadinejad är utomlands i Moskva på säkerhetstoppmöte har både Mousavis och Ahmadinejads anhängare kallat till nya massdemonstrationer i eftermiddag

Teheran surrar av rykten som att det var den högste ledaren Ayatollah Khamenei som beordrat Ahmadinejad att lämna landet. Ett annat rykte hävdar att utländska ambassader förbereder evakuering och att arméns generaler samlats till ett hemligt möte för att diskutera hur man ska agera.

Sprickorna i ledningen blir mer och mer uppenbara. I dag gick parlaments talman till attack mot inrikesministeriet vilket är en indirekt attack på Ahmadinejad. Han gav inrikesministern skulden för våldet och dödsskjutningarna.

Det mäktiga väktarrådet, som igår fick i uppdrag att utreda Mousavis påståenden om valfusk, har enligt uppgift i dag på förmiddagen sagt att valresultatet som publicerats var provisoriskt.

Väktarrådet ska också ha kallat in de tre förlorarna i valet, Mousavi, Karoubi, och Rezai, för samtal. Stämmer dessa sensationella uppgifter kan detta vara en öppning till kompromiss eller rentav ett ogiltigförklarande av valet.

Samtidigt greps två ledande reformpolitiker i gryningen. En av dem är Mohamed Ali Abtahi, före detta vicepresident och rådgviare till den tidigare reformpresidenten Khatami.

Den statliga televisionen bekräftade i dag på morgonen att sju människor dödades i samband med demonstrationerna igår. Mousavi har kallat till nya protester i dag på Vali-e-asr torget, men strax efter att detta annonserats sa Ahmadinejads anhängare att de ska samlas på samma torg två timmar dessförinnan.

Detta tolkas som ett försök av myndigheterna att utlösa konfrontationer mellan de båda grupperna istället för att enbart låta polisen slå ner Mousavis anhängare.

Mobilnätet i Iran är avskuret. Inga sms har kunnat skickas sen fredags och flera internetsajter blockeras. Mikrobloggare, bland andra Persiankiwi, som använder proxyservrar för att kringgå censuren, håller världen underättat med minut för minut-uppdateringar på Twitter om vad som sker.

Det finns uppgifter om att Teheran in- och utfarter blockertas, att polisen hindrar iranier från att kontakta utländska journalister och alla som ertappas på stan med en kamera eller laptop attackeras.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se