Ahmadinejad reste till ryskt toppmöte

Trots oroligheterna så lämnade president Mahmoud Ahmadinejad i dag Iran. Han åkte till Ryssland där han deltagit i ett regionalt toppmöte. Och han välkomnades av de andra ledarna.

– Vi gratulerar president Ahmadinejad till valsegern, sa Kazakstans president Nursultan Nazarbajev som var den som framförde lyckönskningarna och hos honom fanns det inga tveksamheter om att valresultatet var korrekt.

Och Ahmadinejad tackade sedan via tolk värden, den ryska presidenten Dmitrij Medvedev för att han inbjudits till toppmötet.

– Att Ahmadinejad genomför sin första utlandsresa efter valet till Ryssland är symboliskt, sa en hög talesman för ryska UD.

Det är ett tecken på att förbindelserna mellan länderna kommer att utvecklas ytterligare.

Ahmadinejad skulle ha kommit redan i går men han uppsköt sin resa på grund av de svåra orligheterna. Fast idag kom han alltså, till Jekaterinburg i Uralbergen där den så kallade Shanghai-gruppen har toppmöte.

I den ingår Ryssland och Kina samt fyra centralasiatiska stater. Dessutom medverkade bland andra ledarna för Indien, Pakistan och Afghanistan och alltså Iran.

Organisationen kan ses som ett slags motvikt mot västmakternas och framför allt USA:s inflytande i världspolitiken.

Ryssland har en nära men också komplicerad relation med Iran. Handelsutbytet är stort och det finns även politiska beröringspunkter.

Ryssland kontakter med Iran ger också Moskva vissa påverkansmöjligheter i förhållande till USA. Men liksom USA kan Ryssland absolut inte acceptera att Iran skaffar sig kärnvapen.

Att gratulationerna till Ahmadinejad framfördes av Kazakstans ledare och inte av Medvedev som hade varit det naturliga är kanske ett försök från rysk sida att trots allt visa lite distans till Iran i det här känsliga läget.

Men på en punkt finns nog total överensstämmelse mellan Moskva och Teheran. Ryska UD:s talesman sa att presidentvalet är Irans interna angelägenhet, och underförstått att omvärlden inte ska lägga sig i.

Det är samma hållning Ryssland haft när det internationella samfundet haft invändningar mot hur val genomförts där eller i andra delar av det forna Sovjetunionen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se