Avvaktande hållning mot Tsvangirai

Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai försäkrade i dag den svenska regeringen att Zimbabwe är på rätt väg igen och att tillfället för politiskt stöd och ökat bistånd till landet är nu. Men den svenska regeringen, liksom flertalet andra som besöks under Tsvangirais internationella charmoffensiv är avvaktande.

– Folket behöver frihet, reformer och utveckling, vare sig Mugabe finns eller inte. Det är i hela nationens intresse vi söker hjälp, sa Tsvangirai efter morgonens överläggningar med Fredrik Reinfeldt.

Men detta är Tsvangirais dilemma, Zimbabwe, med sex miljoner hungrande och 80 procents arbetslöshet, behöver desperat internationellt bistånd. Men all hjälp han skrapar ihop målas på hemmaplan upp som en seger för Mugabe, vars parti fortfarande kontrollerar radio, tv och i alla tidningar.

För omvärlden finns ett motsvarande dilemma, hur kanalisera bistånd så att det hamnar där det behövs, i skolor, sjukhus, och inte hos den Mugabekontrollerade säkerhetsapparaten.

Den brutalt misshandlade oppositionen inom Tsvangirais MDC nådde i februari en uppgörelse med Mugabes Zanu-PF om en samlingsregering, men det är Mugabe som kontrollerar militären, polisen, rättsväsendet, centralbanken, jordbruket och informationsministeriet.

Tsvangirai fick ansvaret för service till folket, finans, hälsovård, utbildning. Något har han lyckats, ekonomin är inte längre i fritt fall. Men konfiskering av vitas jordbruk fortsätter, människorätten kränks, reformtakten är blygsam och detta är enligt statsminister Reinfeldt hinder för annat än rent humanitärt bistånd slussat via främst FN-organ.

– Vi kopplar varje förändring från att gå från humanitärt bistånd till något annat till framgång på reformsidan, och då handlar det om det vi just nu diskuterat, att få kontroll över säkerhetssystemet, att man lägger grund för bra, öppna, fria val baserat på fri opinionsmedling och fria medier, sa Fredrik Reinfeldt.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se