Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagare: euro-nej kräver samsyn om näringslivet

Regeringen och andra politiska ledare måste nu sätta sig ned med näringslivet för att ta fram åtgärder för att nej-segern inte ska leda till att Sverige halkar efter i utvecklingen. Det här säger Jacob Wallenberg, styrelseordförande i banken SEB och talesman för familjen Wallenberg.
– Det har funnits en samsyn kring de här frågorna mellan en stor mängd politiker och företrädare för företag, stora som små. Jag hoppas innerligt att vi kan se en fortsatt samsyn kring de här frågorna, att det här kan vara avstampet till att gemensamt hitta just förutsättningarna för att ska bättre förutsättningar för företagare, säger Jacob Wallenberg. Jacob Wallenberg tillhörde de aktiva från näringslivet i Ja-kampanjen. Enligt honom var en övergång till euron var en viktig bricka för att få Sverige tillbaka till toppen i världens välståndsliga. Nu när den brickan inte faller plats så är det desto viktigare att politiker och företag nu vidtar kraftfulla åtgärder på andra områden, säger han. Locka investeringar Det kan handla om allt mellan hur investeringskapital ska lockas fram, hur företagen ska bli mer konkurrenskraftiga - till mera laddade frågor om vem som ska betala den tredje sjukveckan och olika ersättningsnivåer och skatter för företagen. Men Jacob Wallenberg undviker medvetet att dagen efter nederlaget konkretisera sin kravlista. – Jag försöker undvika att tala om just kravlistan därför att det då blir någon form av ytlig debatt om individuella krav. Det är ju inte det som är poängen. Allvaret i situationen är betydligt större än så, säger han. Carl Bennett, storägare och styrelseordförande i flera företag och också aktiva på ja-sidan tror inte att nej-segern får några omedelbara effekter för Sverige. Klara sig på egen hand Men resultatet i folkomröstningen kan leda till att utländska investerare ser mer skeptiskt på Sverige och att Sverige mer får klara sig på egen hand, säger han. – Sverige måste vara ännu tydligare. Vi har ingen att luta oss mot och vi måste verkligen visa att vi har den egna kraften och drivet i steget att skapa den miljö som gör att vi både är attraktiva för utlänningar och bygger vår egen konkurrenskraftiga miljö, säger Carl Bennett, storägare och styrelseordförande i flera företag.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Marcus Ålsnäs

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".