Svenska iranier stöttar protesterna i Iran

Iranier i Sverige organiserar sig nu i nätverk och har bildat sms- och mailkedjor för att snabbt kunna organisera protester mot den iranska regimen.

Tahmoures Yassami i iransk-svenska föreningen i Malmö har varit i kontakt med sina släktingar i Iran.

– Självklart är folk oroliga. Det kan hända mycket i Iran och just nu vet vi att folk i Iran inte vill ge upp, säger Tahmoures Yassami.

I går kväll ordnade man en stöddemonstration i Malmö. Man planerar också att hyra bussar så att iranier i Skåne kan åka över till Köpenhamn och protestera utanför iranska ambassaden. Iransk Svenska föreningen i Malmö har valt att inte diskutera de olika kandidaterna i det iranska valet.

– Vår sak är att stödja det iranska folket i deras kamp för frihet och demokrati i Iran. Det är det som vi kommer överens om tillsammans och vi kommer överens om att fortsätta på det sättet. Att vi ska informera varandra, meddela varandra och skicka sms till varandra för eventuella nya manifestationer mot den iranska regimen.

Även om de styrande i Iran nu sagt att röster i omstridda valkretsar kan komma att räknas om så menar Tahmoures Yassami att det krävs nyval och om det ska bli verklig demokrati i Iran så måste det religiösa ledarskapet bort.

– Det är fortfarande en lång väg kvar. Vi vill ha samma möjligheter för alla människor i Iran. Demokrati och frihet för alla medborgare i Iran, för kvinnor och män. Alla ska ha samma rättigheter. Jag tror att efter det som händer i Iran blir det här en stor fråga för den andlige ledaren som är den person ska leda landet. Jag tror att han kommer att försvinna. Jag hoppas på det. En enda person kan inte bestämma över alla, säger Tahmoures Yassami i Iransk Svenska föreningen i Malmö.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se