Ett nederlag för Irans religiösa elit

Protesterna efter Irans presidentval är ett stort nederlag för ayatollah Khamenei som är landets högsta ledare. Det visar inte minst de senaste uppgifterna om att Väktarrådet ska räkna om rösterna i omstridda valkretsar.

Det säger Ali Hajighasemi, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Khamenei är som en religiös ledare starkt beroende av en religiös legitimitet. Det innebär att han måste stå för en rättvisa, att det inte förekommer oegentligheter och därmed vinna respekt. Nu har han stöd av en regering som enligt allmänheten har begått stort valfusk. Därmed kommer han att förlora sitt anseende som en religiös ledare.

De demonstrerande som står på presidentkandidaten Mousavis sida har sagt att de kommer att fortsätta protesterna till dess att hela valet ogiltigförklaras. Eftersom Khameneis politiska makt står på spel är det möjligt att de massiva protesterna kan få den utgången.

– Jag tror att det inom den islamiska eliten finns en möjlighet. De är öppna för ändra tidigare beslut bara för att vara kvar vid makten.

Det andra, mindre troliga, scenariot är att demonstrationerna blir mer våldsamma, säger Ali Hajighasemi.

– Det andra valet är att regimen väljer att krossa oppositionen och demonstrationerna. Det är något jag har svårt att tro att hela ayatollah Khamenei och hela den religiösa eliten i samhället går med på.

Silan Diljen
silan.diljen@sr.se