Saab-affären

Olofsson vill inte värdera nya ägaren

Uppdaterad: 16:25
Näringsminister Maud Olofsson (C) vill inte värdera om företagskonsortiet kring sportbilstillverkaren Koenigsegg är en tillräckligt stark ägare för Saab. Men Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth är missnöjd med den nya ägaren.

Tomas Eneroth hade önskat sig en starkare industriell ägare. Regeringen har försvagat Saabs varumärke och gjort den svenska biltillverkaren mindre attraktiv för spekulanter, säger han.

– Men jag hoppas att man inser att det nu krävs ett aktivt agerande för att säkra både jobb och industriell kompetens i Sverige, säger han.

Näringsministern vill inte spekulera i om den nya ägaren kan driva Saab med framgång, men hon säger att hon är nöjd med att en affär nu är klar och att GM har hittat en lösning utan att de svenska skattebetalarnas pengar har använts.

– Det här är ett viktigt steg som har tagits. Men det är en komplicerad process innan allt är på plats. Nu har vi en avsiktsförklaring och man har sagt att man nu behöver ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB), sa näringsministern på en presskonferens med anledning av affären.

EIB kommer nu att granska låneansökan och de nya ägarna. Därefter kan EIB kräva statliga garantier för att ett lån ska betalas ut.

– För att inte förhala den processen tog regeringen i torsdags beslut om att om att låta Riksgälden inleda förhandlingar med de nya ägarna, sa Olofsson.

Därefter granskar EU-kommissionen att allt går rätt till enligt EU:s regler. Och först efter detta kan ägarna få tillgång till lånet. Maud Olofsson sa också att hon under dagen personligen hade pratat med Christian Koenigsegg.

– Han var tydlig med han vill vara en svensk långsiktig fordonstillverkare. Jag sa till honom att jag ska försöka snabba på processen med EIB, sa Olofsson.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se