Fattiga länder förlorar på sammanbrott

De fattiga länderna kommer att förlora mest på sammanbrottet i förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO i Cancun i Mexiko. Det säger näringsminister Leif Pagrotsky, som är rädd att mycket tid nu går förlorad för att nå en rättvisare handel i världen.
Pagrotsky tror dock på en fortsättning. – Jag tror inte att det brakar samman. Risken nu, tror jag, är att framstegen framöver kommer att ske genom bilaterala avtal, där de länder som är intresserade av förbindelser med varandra gör upp om egna regler, säger Leif Pagrotsky. – Då kommer ingen att vara intresserad av att göra upp med Uganda och Guinea-Bissau och andra fattiga länder. I stället blir det så att EU och USA väljer runtom i världen vilka länder man har lust att stärka sina relationer med. Då riskerar de fattigaste att hamna på efterkälken. Fattiga som bromsade På efterkälken, ja. Ändå var det fattiga länder som just Uganda och till exempel Jamaica som i slutändan av Cancun-mötet drog i bromsen. De ville inte gå med på EU:s krav att införa regler för investeringar, offentlig upphandling och konkurrens. EU gick ut hårt i början, men backade till en del under mötets gång. Detta skapade förvirring bland de fattiga och förhandlingsovana länderna. Billig och bra bomull Leif Pagrotsky vill peka på hur fyra fattiga afrikanska länder, däribland Mali, nu inte får tillträde till världsmarknaden med sin högkvalitativa och billiga bomull. – I den frågan var framför allt USA iskalla. Det blev ett nästan förolämpande erbjudande på det området, vilket jag tror provocerade de afrikanska länderna att säga ”Nej, nu säger vi stopp. Det här finner vi oss inte i”, säger Leif Pagrotsky. Nya förslag Billigare bomull, billiga kläder och mindre skattepengar till bönderna. Det var några av de resultat som vi svenskar kunde ha fått om inte Cancun-mötet hade kollapsat. Nu får tjänstemännen sätta sig i Genève igen och arbeta fram nya förslag.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".