Utredning om Jas Gripen-mutor läggs ner

Uppdaterad: 16:00
Förundersökningen om om mutor i samband med försäljningen av stridsflygplanet JAS Gripen läggs ner. Åklagaren har inte kunnat styrka brott. På vapentillverkaren Saab är man i dag nöjd med  det beslutet.

– Beslutet är helt i linje med vad vi har hävdat tidigare och det bygger vi på att vi har samarbetat med åklagaren i över två år och bistått honom med en mängd information under den tiden. Det finns ingenting i det material som vi har lämnat vidare där vi på något sätt kan ske att det finns något oegentligt, säger kommunikationsdirektör Cecilia Schön Jansson.

Det var SVT-programmet Uppdrag Granskning som först avslöjade misstänkta mutor i samband med försäljningen av Jas Gripen. En förundersökning startade och har gällt affärerna med Tjeckien, Sydafrika och Ungern.

Åklagaren konstaterar att det finns bevis för att Saabs samarbetspartner, den brittiska vapentillverkaren BAE har gjort stora dolda utbetalningar.

Däremot går det inte att styrka att någon företrädare för Saab eller Gripen International har varit delaktig i att betala ut mutor efter den 1 juli 2004. Eventuella brott före det datumet är preskriberade.

– Jag kan egentligen inte kommentera det för jag vet inte vad åklagaren syftar på. Det som han har tittat på och det material som vi har lämnat handlar om Gripen-affärer i Tjeckien, Ungern och Sydafrika. det är möjligen så att det handlar om affärer som är gjorda i Sydafrika innan, men jag vet faktiskt inte det, säger Saabs kommunikationsdirektör Cecilia Schön Jansson.

Men man kan ju tolka det som om det går att styrka brott tidigare än 2004.

– Det vet inte jag. Vi gör inte den tolkningen.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se