Attentat mot säkerhetstjänst i södra Ryssland

Minst två personer dödades och ett 20-tal skadades i ett sprängdåd i delrepubliken Ingusjien i södra Ryssland. En lastbil fylld med sprängmedel exploderade utanför en regeringsbyggnad.
Byggnaden tillhör ryska säkerhetstjänsten FSB och där fanns ett hundratal människor när attentatet inträffade under måndag förmiddag. Den nyskapade huvudstaden Magas ute i öknen består i stort sett av några få regeringsbyggnader. Konflikten i Tjetjenien nära Ingusjien gränsar till Tjetjenien och härbärgerar många tusentals tjetjenska flyktingar. Konflikten i grannrepubliken spiller allt som oftast över gränsen in i Ingusjien. I oktober hålls presidentval i Tjetjenien. Inför valen har ryska myndigheter varnat för attentat i södra Ryssland. Ryska myndigheter ser dagens attentatet som ännu ett terrordåd av den tjetjenska gerillan. Bara för någon vecka sedan dog sex människor i ett attentat mot ett tåg i södra Ryssland.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".