Lugn marknadsreaktion

Marknadsräntorna har stigit på tisdagen. Däremot har kronans värde gentemot euron inte förändrats mycket tvärtemot vad många på jasidan sa före folkomröstningen. Då hette det ju att kronan skulle försvagas av ett nej och nu kommer kritik från analytiker.
– De har ju varit väldigt överdrivna och det var ju ett problem de hade under kampanjen att åtminstone enskilda personer kom med väldigt överdrivna åsikter om vad som skulle hända både om vi gick med och om vi inte gick med, säger bankkoncernen Nordeas chefsanalytiker, Jörgen Appelgren. Är du själv förvånad över den här väldigt lugna reaktionen idag? – På räntesidan kommer det in ungefär som vi tänkt oss men på kronsidan hade vi väntat oss att det skulle vara några dagar bara och sedan lugna ner sig, säger han. Bedömare förvånade Det är en hel del marknadsbedömare som är förvånade på tisdagen. De allra flesta hade räknat med att ett nej till euron åtminstone inledningsvis skulle leda till en rejäl försvagning av den svenska kronan. I nattens handel tappade den också omring tio öre gentemot euron men under förmiddagens handel så har kronan återhämtat sig. Viktigare med välskötta företag Inte heller på börsen har det varit några starka reaktioner på tisdagen, där aktieindex i stället gått upp lite grand och Aktiestrategen Arvid Böhm på Swedbank Markets, en del av Föreningssparbanken, säger att det är viktigare att företagen sköts väl än att vi inför euron i Sverige. – Fortfarande och framöver här är det världsmarknadens utveckling, företagens konkurrenskraft och företagsledningens förmåga att driva affärsidén och organisationen som kommer att vara avgörande vid ett nej så väl som det hade varit om det hade blivit ett ja. Det är detta som avgör hur företagen kommer att växa, hur sysselsättningen kommer att utvecklas och framför allt hur stark och stabil vinstutvecklingen blir, säger Arvid Böhm.
Michael Österlund michael.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".