Många sillburkar innehåller för lite sill

De flesta sillburkar innehåller betydligt mindre sill än vad etiketten anger. Bara var tredje burk höll vad den lovade i ett test, enligt en granskning som Göteborgs-Posten har gjort.

Sillburkarna står uppställda i rader. Det är burkar med sill i dill, i senap, i tomat och svarta vinbär. Och när man tittar ser det allt ut som om det skulle kunna få rum fler sillbitar i burken.

Undersökningen som Göteborgs-Posten gjort visar att av de 45 sillburkar som tidningen har undersökt var det mindre sill än vad som angavs på etiketten i 39 av burkarna, i 31 fall var avvikelsen så stor att tillverkaren bryter mot de regler som finns.

– Ja, jag har märkt det. Även när jag har köpt cornflakes. Det är inte fullt ända upp till kanten. Så jag undrar om det här kan vara riktigt rätt, säger Birgit Johansson, som är ute och handlar.

Reglerna säger att "det genomsnittliga innehållet i ett parti varor inte får vara mindre än vad som anges på förpackningen". För en enskild sillburk kan avvikelsen vara högst nio procent. Trots det finns det alltså burkar där innehållet är mycket mindre än så. Det finns exempel där det står att sillburken ska innehålla 150 gram sill, men där det bara finns 59 gram.

På Axfood, ett av de företag som enligt GP:s undersökning inte klarar kraven, har man nu beslutat att ha tätare stickkontroller och ha en övervikt i fortsättningen. Under dagen har Axfood varit i kontakt med sina leverantörer.

– Jag beklagar naturligtvis att detta har inträffat, men vi har tagit itu med det här på en gång och jobbat väldigt nära med båda våra leverantörer under dagen för att snabbt kunna åtgärda det som har inträffat, säger Anna Jallai, som är kategorichef för färsk fisk på Axfood, dit sill räknas.

Men hur har det kunnat inträffa? Har ni inga kontinuerliga kontroller?

– Jo, det har vi. Det är egentligen dubbla kontroller i produktionen. Så det är något av ett mysterium även för oss. Och detta är väl en av de saker vi får jobba vidare med och försöka utröna vad det är som har inträffat. 

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se