Bric-länderna

Dollarns dominans ämne för toppmöte

Uppdaterad: 18:20
Ledarna för de så kallade Bric-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, har idag hållit sitt första ekonomiska toppmöte. Bland annat diskuterade man hur världsekonomin ska bli mindre beroende av den amerikanska dollarn.

Bric-mötet syftar till att skapa en mer rättvis världsordning, sa Rysslands president Dmitrij Medvedev när han presenterade slutkommunikén från mötet. I praktiken betyder det att de fyra ledarna vill att deras länder och andra tillväxtstater ska få ökat inflytande på bekostnad av de traditionella ekonomiska jättarna. 

Bric-länderna har pekats ut som framtidens ekonomiska supermakter och det här var första gången som de möttes på ett eget toppmöte, i den ryska staden Jekaterinburg i Uralbergen. 

Bric-ledarna uttalade sig bland annat för en förändring av de finansiella institutionerna i världen och för, som man sa, ett mer diversifierat valutasystem. Det betyder i klartext att dollarn inte längre ska ha samma orubbliga ställning som tidigare som så kallad reservvaluta. Men dollarn och USA nämns inte uttryckligen i Bric-ländernas slutkommuniké och här finns det uppenbarligen skillnader. 

Ryssland har stundtals hotat med att sälja ut delar av sina stora dollartillgångar. Kina, som på mötet representerades av president Hu Yintao, har uttryckt sig i samma riktning men mycket försiktigare.

De fyra länderna försöker att visa upp en enad fasad men det finns ändå stora skillnader. Kina och Indien har till exempel klarat sig ganska väl i krisen medan Ryssland och i viss utsträckning Brasilien drabbats desto hårdare. 

Före Bric-ländernas möte träffades också den så kallade Shanghai-gruppen med delvis samma deltagare. Där tog man också för första gången emot Irans president Ahmadinejad utomlands efter sin omdiskuterade valseger och oroligheterna i landet. 

I utkanten av Shanghai-gruppen möttes dessutom ledarna för Indien och Pakistan för första gången sedan terrordådet i Bombay. Atmosfären  var spänd men möjligen kommer de två att sammanträffa igen redan nästa månad.

Som helhet kan mötena i Jekaterinburg ses som ett försök att skapa en motvikt mot USA:s och västmakternas dominans i världspolitiken.  

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se