Christian von Koenigsegg:

"Saabs affärsplan ligger fast"

Det har surrat av både fakta och rykten kring Saabs framtid, sedan det stått klart att det med största sannolikhet blir nybildade Koenigsegg Group som köper Saab Automobile i Trollhättan. I kväll hävdade SVT:s Rapport att gruppen vill göra Saab till ett mer exklusivt bilmärke och planerar stora rationaliseringar i Trollhättan. Men Koenigseggs ägare Christian von Koenigsegg säger till Ekot att Saabs ursprungliga affärsplan ligger fast.

Koenigsegg Group är bildad kring den lilla skånska sportbilstillverkaren Koenigsegg. 

Enligt Rapport är Koenigsegg Groups affärsplan att producera 70 000 bilar per år i stället för Saabs mål på 130 000 bilar per år. 

– Det där taget litet ur luften. Vi går efter Saabs vd:s Jan Åke Jonssons affärsplan. Men sedan tittar vi ju fram och tillbaka på hur se omvärlden ser ut om några år. Är det högkonjunktur eller lågkonjunktur så ser vi på olika scenarier. Men vi håller fast vid Jan Åke Jonssons affärsplan, säger Christian von Koenigsegg. 

Men om det går ännu mer utför så kan det finnas risk för förändringar? 

– Jag vill inte gå in på de detaljerna nu för vi är mitt inne i en förhandlingsfas. Det är inte så som planen ser ut, utan vi följer Jan Åkes affärsplan. 

Hur säkra kan de anställda i Trollhättan vara på att få behålla sina jobb? 

– De kan vara säkra på att vi ska göras det yttersta för att skapa en livskraftig företag, och att vår ambition är att följa den affärsplan som Jan Åke Jonsson lagt ut, säger Christian von Koenigsegg. 

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se