"Fabela är en exemplarisk affärsman"

Ordförande för det nya Koenigsegg Group blir Augie K Fabela som bor i USA. Fabela var med och startade den ryska teleoperatören Vimpelcom på 1990-talet. Sergei Guriev, på tankesmedjan "Centret för ekonomisk och finansiell research" i Moskva som är med i samma välgörenhetsstiftelse som Fabela har en positiv uppfattning om honom.

" Han är en exemplarisk affärsman som lyckades bygga upp en teleoperatör till en multinationell teleoperatör, han är disciplinerad, han har visioner och är mycket hygglig." Det omdömet ger Sergei Guriev Augie K Fabela på en knastrig mobiltelefon från Ryssland.

De båda sitter i samma ryska välgörenhetsstiftelse, Dynasty, som grundades 2001 av Dmitry Zimin.

Det var Zimin och Fabela som på det tidiga 1990-talet tillsammans startade teleoperatören Vimpelcom. Men i början av 2000-talet tvingades Fabela sälja sin andel i bolaget. Ryktena säger att det var den ryska staten som tvingade fram försäljningen, säger Sergei Guriev och han menar att Fabela fortfarande ses som en framgångsrik affärsman i Ryssland.

Augie K Fabela sköter idag Koenigseggs nordamerikanska verksamhet och föreslås nu bli styrelseordförande för det nystartade Koenigsegg Group, som ju väntas ta över Saab.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se