M vill samarbeta med s

Dagen efter folkomröstningen om EMU haglar både beskyllningar och samarbetsinviter mellan partierna. Moderatledaren Bo Lundgren bjuder nu in socialdemokraterna till samarbete om en politik för högre tillväxt i ekonomin.
– Vi kan diskutera detta, inte helheten i politiken där är det så stora skillnader mellan oss och socialdemokraterna. Men om socialdemokraterna vill välja tillväxtvägen så finns det med kristdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och centern tillräckligt med förslag i riksdagen för att göra någonting sådant, säger Bo Lundgren. Även kd vill samarbeta Moderaternas ledare Bo Lundgren gjorde första draget när det politiska spelet satte fart dagen efter omröstningen. Även kristdemokraternas partiledare Alf Svensson säger att han skulle vilja se ett samarbete med socialdemokraterna för högre tillväxt i ekonomin. När politiska motståndare bjuder in varandra beror det inte alltid på vänlighet. Många gånger handlar det om att den som bjuder in vill splittra motståndarlaget. Varken Bo Lundgren eller Alf Svensson var heller särskilt utförliga på måndagen om vilka konkreta frågor de skulle kunna samarbeta med socialdemokraterna om. Håller dörren öppen Statsminister Göran Persson svarade att inbjudan kan vara allvarligt menad, och han håller dörren öppen för ett samarbete. – Det är klart att vi måste koncentrera oss på tillväxtfrågorna framöver, säger statsministern. Det hade vi varit tvungna att göra oavsett utgången av folkomröstningen men nu understryks det än mer naturligtvis. Jag har ingenting emot en sådan diskussion som går brett över parti- och blockgränser. Jag kommer att ta en del initiativ i den riktningen i morgon, tisdag, i regeringsförklaringen. Miljöpartiets Peter Eriksson, som ju redan samarbetar med Persson om en lång rad frågor, skrattar och säger att han skulle vilja hur ett samarbete mellan regeringen och de borgerliga utvecklas. – Skulle socialdemokraterna och moderaterna förena sig nu skulle det bli ett slags förlorarnas sammansvärjning. Jag tror inte att svenska folket vill ha det och jag tror att socialdemokraterna skulle förlora mycket på det, säger Peter Eriksson. Beskyllningarna haglar Samtidigt som flera partier talade om nya samarbeten haglar beskyllningarna om vems fel det var att väljarna sa nej till euron på söndagen. De borgerliga japartierna skyllde samfällt på Göran Persson, som slog tillbaka. Även från nej-sidan regnade det utspel på måndagen. Nej-partierna vänsterpartiet, miljöpartiet och centern kräver efter folkomröstningen att Sverige nu ska förhandla sig till ett skriftligt undantag från euron, liknande det som Danmark har. Men det är enligt Persson helt uteslutet. – Det är inte alls aktuellt, säger han. Vi har levt med den ordning vi har tagit oss själva och ingen har ifrågasatt den inom EU och det tänker vi inte ta upp någon diskussion om nu heller.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".