NK-mannen ännu inte identifierad

Utredningsläget efter mordet på utrikesminister Anna Lindh är gott, enligt polisen. Men fortfarande har polisen inte lyckats identifiera den man som filmades av NK:s övervakningskamera strax innan det dödliga knivöverfallet på Anna Lindh inne på varuhuset i onsdags.
Polisen är mycket angelägen om att få in nya tips från allmänheten, säger länspolismästare Karin Götblad. – Därför är det så väldigt viktigt att allmänheten fortsätter hjälpa polisen med att ringa in iakttagelser och tips kring vad som kan ha med brottet att göra. – Det är också viktigt att vi inte låser oss på något sätt utan att vi fortsättningsvis får hjälp med att titta brett på vad som kan ha med brottet att göra. Det gäller då allt från gärningsmannens människotyp till vistelseort, säger Karin Götblad. Det har tidigare sagts att mannen troligen finns kvar i Stockholmsområdet, men det finns inga klara tecken på det, säger spaningschef Leif Jennerkvist. – Det finns inget särskilt som tyder på det, men det finns inget särskilt som tyder på att han skulle ha lämnat landet, säger han. Polisen har funnit DNA på den keps som hittades vid brottsplatsen men sökningar i polisens person- och spårregister har inte givit någon träff i en första körning. Men flera körningar kommer att göras, säger förundersökningsledare Agneta Blidberg. Det kan också bli aktuellt med körningar i internationella DNA-register. Det kan också vara så att mördaren inte har DNA-testats trots att han har begått våldsbrott i Sverige, till exempel om det har skett innan registret las upp. Just nu undersöker Statens kriminaltekniska laboratorium om det finns fingeravtryck på det knivfodral som har hittats och som tros höra till mordvapnet. Det har också hittats blodspår på brottsplatsen men om det är blod från gärningsmannen vill inte spaningschef Leif Jennerkvist säga. – Vi har blodspår från brottsplatsen, men vad det är för spår vill jag inte kommentera, säger han. Att hitta den man som filmades av NK:s övervakningskamera är viktigt för utredningen och att man inte har gjort det ännu är förvånande, enligt Leif Jennerkvist. – Det är förvånande, men det kan finnas olika anledningar till det, säger Leif Jennerkvist.
Gunilla Österlund gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".