Johnsson: ”LO gjorde fel”

Det var fel av LO att kräva buffertfonder vid ett EMU-inträde. Det säger Metalls ordförande Göran Johnsson, som nu menar att det beslutet tvingade LO att förhålla sig neutralt till EMU när man i stället borde ha tagit ställning.
– Man får gå tillbaka ända till LO-kongressens beslut år 2000 för att förstå att det enda möjliga var LO:s neutralitetsbeslut, eftersom LO-kongressens beslut om buffertfonder var för hårt skruvat, säger Göran Johnsson. Metallordföranden Göran Johnsson, som är en drivande EMU-anhängare och ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott, menar att LO-kongressens beslut år 2000 att kräva buffertfonder och ett strukturråd var orealistiskt, eftersom det är oförenligt med den marknadsekonomi Sverige har i dag. Genom beslutet tvingades LO senare att fatta beslutet att förhålla sig neutralt i EMU-frågan, enligt Johnsson. Han kritiserar nu de egna leden för passivitet och låsning i hela Europafrågan. – Det är alldeles för få fackliga ledare som har fört den här debatten och också för få inom arbetarrörelsen totalt. Det har ju varit väldigt långt ute på många ställen när man har varit runt i folkomröstningskampanjen och många som har fegat också. Hur då? – Ja, hoppats att det ska bli ett ja utan att anstränga sig själv. Men Göran Johnsson vill inte kritisera LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin, som under neutralitetsflagg bland annat i en debattartikel talat för euron. Men han säger att det måste bli en diskussion om vilket budskap LO-ledningen egentligen förmedlat till medlemmarna. 65 procent av medlemmarna röstade ju enligt Valu mot euron. – Det är klart. Det här är ett nyp i häcken också på etablissemanget, det ska man inte sticka under mattan med, säger Göran Johnsson. Ska ledningen då följa medlemmarnas vilja eller driva en annan? – Ett ledarskap innebär alltid ett ansvar för att kommunicera det man ser. Ett ledarskap kan aldrig vara blöta fingret upp i luften och försöka känna hur medlemmarna tycker precis i dag. Jag anser att vi har ett ansvar för att kommunicera det vi ser och vi har försökt att göra det i Metall, säger Göran Johnsson. – Jag tror säkert också att det bland metallarna är en majoritet som är emot. Men vi i ledningen har definitivt ett ansvar. Det är ju därför man har valt en ledning, för att försöka kommunicera det vi långsiktigt tror är bäst för Sveriges utveckling och för metallarbetarnas utveckling. Och det skiljer sig från vad medlemmarna tycker? – Ja, i vart fall vad de tycker just nu. Det kan vi konstatera, säger Göran Johnsson.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".