Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-ja ändrades till EMU-nej

Nej-sidans seger i folkomröstningen om EMU med siffrorna 56,1 procent mot ja-sidans 41,8 har idag mottagits på olika sätt runtom i Sverige.
” Jag tycker at det var synd att det inte blev ja, eftersom jag tycker det är bakåtsträvande att rösta nej och man måste vara modernare och tänka framåt.” ” Jag sa nej själv så det gick som väntat, men jag vet inte om det är till fördel eller nackdel.” Röster från Bollnäs. Sverige röstade nej till EMU med en mycket tydlig majoritet och svaret varför finns att hitta om man tittar närmare på SVT:s vallokalsundersökning, Valu, och de faktiska rösterna ort för ort. Ja-sidan lockade inte sina kärnväljare Något förenklat kan man säga att ja-sidans företrädare lyckades sämre än nej-sidans företrädare att mobilisera sina respektive orter och väljargrupper. Om man tittar på partiernas sympatisörer och jämför med EU-omröstningen -94 finns vissa intressanta skillnader. Centerns väljare sa nej -94, med en svag majoritet, men nu säger centerns väljare tydligt nej till EMU. Socialdemokraternas väljare sa knappt nej -94, men nu säger de knappt ja. Moderater och folkpartiet tappat ja-röster Både moderaterna och folkpartiet mobiliserar färre ja-sägare denna gång jämfört med 94. Med dessa siffror och de reservationer som finns är det socialdemokraterna som vunnit ja-sägare, medan moderaterna och folkpartiet tappat ja röster. Jordbrukare, LO-medlemmar och även arbetslösa sa ett tydligt nej medan privata tjänstemän och SACO-medlemmar sa ett knappt ja, liksom utomnordiska invandrare. Industriorter vände till nej Flera industriorter gick från ett ja i EU-valet -94 till ett nej till EMU igår. Många orter som tydligt sa ja till EU- 94 i Skåne och Stockholm, säger också ja till euron, men inte alls med samma förkrossande majoritet. Göteborg sa ja till EU, men säger nej till EMU. Mats Lövberg är en göteborgare som röstade igår och enligt honom ger valresultatet ett tydligt besked till alla politiker. – Det är ett missnöjesuttryck mot alla politiker överhuvudtaget både i Sverige och i EU, säger Mats Lövberg i Göteborg. Det lovades nya jobb nu och när vi gick med i EU, men det har folk genomskådat.
Caroline Lundqvist, SR Gävleborg, Edvard Unsgaard och Magnus Thorén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".