Pakistan utökar offensiv mot extremister

I Bryssel håller EU och Pakistan sitt första toppmöte i dag och kampen mot terrorismen står högt på dagordningen. EU utlovar mer stöd för miljontals civila på flykt undan arméns krig mot talibaner. Och i Pakistan öppnar nu regeringen en andra front i offensiven mot extremisterna.

Pakistans regering säger att den nu ha rensat det mesta av Swat-dalen från talibaner.

Armén vänder nu sina vapen mot en annan, betydligt vildare och bergigare region: klanområdena längs gränsen mot Afghanistan.

Området, Waziristan, har länge varit utom regeringens kontroll. Det har blivit högkvarter för den al Qaeda-allierade pakistanske talibanledaren Baitullah Mehsud, som Pakistans regering nu utpekar som fiende nummer ett. Han anklagas för en lång rad självmordsbombningar.

Amerikanska medier rapporterar att en del al Qaeda-ledare som gömt sig i regionen på senare tid flytt till för dem säkrare länder som Somalia och Jemen. I förra veckan sa chefen för USA:s spiontjänst att han tror att Osama bin Laden fortfarande gömmer sig i Pakistan.

Än så länge har ingen fullskalig offensiv startat mot Waziristan, men militären har börjat med vad som kallas uppmjukande bombräder, bland annat mot Mehsuds hemby. Flera höga pakistanska tjänstemän bekräftar att en stor offensiv är nära förestående och många civila har flytt.

"Knappast några civila finns kvar, bara talibaner och deras familjer", sa en flykting från trakten till nyhetsbyrån Reuters.

Redan har över två miljoner civila flytt oroligheterna i den andra konfliktzonen, Swat, som traditionellt haft mer regeringskontroll.

Det kan bli en svår kamp för Pakistans armé i den oländiga terrängen i Waziristan. Experter säger att en brokig skara extremister, inklusive islamister från länder i Centralasien och Mellanöstern, väntas bjuda desperat motstånd i Waziristan. De riskerar att förlora vad som blivit något av en fristad för internationella extremister som hittills kunna röra sig fritt över gränsen mot Afghanistan.

Just nu verkar regeringen och armén ha pakistanska folket bakom sig i kriget mot talibanerna, efter en lång rad blodiga terrordåd i landets städer. En seger i Waziristan för regeringen skulle betyda ett allvarligt bakslag för islamistiska uppror i både Pakistan och Afghanistan

Nils Horner, Denpasar
nils.horner@sr.se