Partiledarna diskuterade ungas situation

Uppdaterad: 12:30
I dag hölls den sista partiledardebatten innan sommaren. S-ledaren Mona Sahlin gick till angrepp mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt för att han inte gör tillräckligt för att möta den ekonomiska krisen och vara mästrande mot oppositionen.

– Du som är så duktig och så väl påläst och så mästrande i varje inlägg. Det kan ju inte vara så att din politik leder till effekter som du inte hade tänkt dig. Om det nu är så att ni har sänkt medvetet och Sverige har halkat efter mer än övriga Europa, så måste det vara ett misslyckande av den politiken, sa Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

Och moderatledaren Fredrik Reinfeldt svarade.

– Herr talman. Det är tydligen mästrande som är ordet för dagen och jag vet inte om de som följer debatten tycker att Mona Sahlin är den blyga viol som står för ett annat alternativ i beskrivningen av mig. Får jag bara påpeka än en gång att de här historierna Mona Sahlin berättar, går alltså inte ihop.

– Man kan inte vrida om den offentliga ekonomin för ett överskott på 2,5 procent till ett underskott på 4 procent med den beskrivning som Mona Sahlin har. Det är en ytterst begränsad del som är fråga om skattesänkningar, dessutom till låg- och normalinkomsttagare, och tro mig svenska folket, vi snart besked om att Socialdemokraterna kommer att acceptera större delen av detta, sa Fredrik Reinfeldt.

Ungdomars utsatta situation i den ekonomiska krisen var en återkommande fråga i debatten. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly gjorde ett nummer av att gratulera den borgerliga regeringen till att det går sämre på många områden. Han menade att bland annat den stora arbetslösheten och bostadsbristen var önskvärda mål som den borgerliga regringen velat uppnå med sin politik. Ohly gratulerade också socialminister Göran Hägglund, kristdemokraternas ledare.

– Eftersom ni visste om att dessa konsekvenser skulle följa, annar skulle ni inte ha genomfört dem, annars skulle ni inte ha sänkt skatten allra mest för de som tjänar mest. Annars skulle ni inte ha genomfört de systemförändringar som leder till att klyftorna i samhället ökar. Ni vill ha ett nyliberalt systemskifte. Och ni är på väg att lyckas. Och det är detta jag gratulerar till, sa Lars Ohly.

– Fler har jobb med regeringens politik än vad man hade haft med Lars Ohlys politik. Fler människor har arbete och kan försörja sig själva. Det andra är ju att människor har mer pengar än vad de skulle ha med Lars Ohlys politik, för Lars Ohlys politik går ju ut på att man ska höja skatterna. Skulle det då blir fler eller färre som skulle få gå till socialförvaltningen Lars Ohly? Jag är rätt säker på att det skulle vara fler, svarade Göran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se