Ryssland-Vitryssland

Handelskonflikt trappas upp

Konflikten mellan Ryssland och Vitryssland trappades upp ytterligare idag. På förmiddagen införde Vitryssland skärpt tullkontroll för varor från Ryssland, och man antyder att gasleveranserna kan komma påverkas av konflikten.

Kilometerlånga köer vid gränspassagerna kan bli resultatet av den skärpta tullkontroll som nu trätt i kraft, och det här är bara senaste episoden i en rad händelser som förgiftat förbindelserna mellan de två länderna.

Den nuvarande fasen inleddes i början av juni när Ryssland stoppade importen av olika mjölkprodukter från Vitryssland, vilket varit en mångmiljardhandel.

För att markera sitt missnöje så vägrade den vitryske presidenten Alexander Lukasjenka att medverka i ett viktigt säkerhetspolitiskt möte i Moskva i helgen, något som verkade skaka om de ryska ledarna.

Själva mjölkkonflikten sägs nu vara på väg att lösas, men trots det har alltså Vitryssland gått vidare och inlett något av ett tullkrig. Dessutom har man i Minsk börjat tala om att det finns "problem" med priset på den naturgas som Vitryssland importerar från Ryssland och man antyder att det kan bli trubbel med vidaretransporten till Europa. '

Ryssland tycks ha notoriskt svårt att komma överens med sina närmaste grannar som ofta uppfattar Moskvas agerande som burdust. Relationerna med de baltiska länderna är kylslagna, och detsamma gäller Ukraina och Georgien, Turkmenistan grälar med Ryssland om gasleveranser. Men få skulle för några år sedan tro att till och med förbindelserna med Vitryssland skulle surna till, de två länderna har ju varit på väg att i praktiken slås samman.

Men nu är det alltså andra tongångar. EU har noterat det frostigare klimatet och försöker utnyttja läget till att öka samarbetet med Vitryssland, ett land man tidigare kallade Europas sista diktatur. Närmandet mellan EU och Vitryssland har i sin tur irriterat Moskva.

Ryssland och Vitryssland har ändå många beröringspunkter så det är svårt att tro annat än att de två länderna till slut kommer att komma överens, trots den eskalerande tullkonflikten.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se