Hjelm-Wallén: Sverige blir mindre intressant

Regeringens representant i EU:s framtidskonvent, förra utrikesministern Lena Hjelm-Wallén, säger att Sverige kommer att bli mindre intressant som samarbetspartner inom EU nu, på grund av att det blev nej i folkomröstningen.
– Det kommer, tror jag, kanske inte på en gång, men månaderna eller åren framöver kommer vi att vara mindre intressanta som samarbetspartners för de andra länderna. Det är ett pris vi får betala. Men att det blir på det sättet måste ju svenska folket, som nu har röstat på det här sättet, ha varit beredda på. Jag tror att det är oundvikligt, säger Lena Hjelm-Wallén. Och hur kommer det att yttra sig? – Det kan vara en utrikespolitisk fråga, där man kanske tidigare skulle ha kommit till Sverige för att man tycker att Sverige har varit med och gjort bra ifrån sig på det området. Nu kanske det blir mindre intresse av det. Man kan tycka att vi är så udda att vi inte blir lika intressanta. EU håller ju på att förhandla fram ett nytt fördrag, där grunderna för samarbetet ska anpassas till det nya EU med tio ytterligare medlemmar. Lena Hjelm-Wallén säger att de andra länderna tycker att det verkar konstigt att Sverige inte vill vara med fullt ut i EMU. Söndagens resultat i folkomröstningen behöver dock inte innebära att Sverige ska förhandla fram ett formellt undantag från att införa euron, på det sätt som Danmark och Storbritannien har, säger Lena Hjelm-Wallén. – Vi har ju levt med att vi har varit utanför under de här åren sedan vi gick med i EU. Det tror jag att vi kan leva med i fortsättningen också, säger Lena Hjelm-Wallén.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".