Mutmisstänkt chef hittad död i häkte

Den chefstjänsteman vid Rederi AB Gotland som misstänktes för att ha tagit emot mångmiljonbelopp i mutor hittades död i häktet under måndagsmorgonen. Sannolikt har han tagit sitt liv. Kriminalvården och polisen ska nu utreda hur detta kunde ske.
– Det är oerhört allvarligt och tragiskt på alla vis, säger Katarina Strüwe-Orleifsson, chef för Kriminalvården i Visby. Mannen, som var anställd vid Rederi AB Gotland, stod åtalad för mutbrott och häleri i det största mutåtalet i Sverige hittills. I förra veckan erkände han också att han tagit emot mutor på runt 20 miljoner kronor av leverantörer. Dödsorsaken ska utredas Halv åtta i morse hittades han död i sin cell och personalen drog då slutsatsen att han hade tagit sitt eget liv. Den exakta dödsorsaken ska nu utredas av polisen och samtidigt påbörjas en internutredning. Mannen kände sig pressad av uppståndelsen kring rättegången, men samtidigt lättad av erkännandet under förra veckan, säger Katarina Strüwe-Orleifsson, chef för Kriminalvården i Visby. Trots det var säkerheten kring honom höjd. – Vi hade höjt häktet, men inte till det högsta där man tror att någon ska ta livet av sig. Vad innebär höjd beredskap? – Det innebär att man har kollat igenom cellen och bostadsrummet, vi har haft ökad bevakning och mycket personalkontakter, säger Katarina Strüwe-Orleifsson. Målet mot mannen har nu avskrivits av Gotlands tingsrätt. Förhandlingarna ställdes också in i dag, men rättegången mot de tre övriga tilltalade fortsätter senare i veckan.
Jenny Nordberg jenny.nordberg@sr.se
Lasse Eskelind, SR Gotland lasse.eskelind@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".