Fd diplomat erkände brott

Den svenske tidigare toppdiplomat som tillsammans med sin hustru gripits i Indien misstänkt för valutasmuggling fick på onsdagen besök av sin advokat i fängelset.
Paret greps i fredags på flygplatsen i New Dehli med motsvarande mellan 11 och 12 miljoner svenska kronor i handbagaget. Vad paret skulle ha pengarna till är fortfarande inte känt. I förhör säger mannen att han skulle lämna pengarna till en man, som han bara känner till förnamnet, på ett hotell i Singapore. Det var ett uppdrag och som tack för hjälpen skulle han få 50.000 svenska kronor. Hittills har bara ett inledande förhör hållits med paret efter gripandet i fredags men paret har erkänt brott. Vad som händer fram till den 22 december, då en lokal domstol ska ta sig an fallet är oklart, säger Bertil Jobeus på UD till ekot. På onsdagen fick mannen och hans hustru besök i fängelset av en advokat som ordnats av svenska ambassaden i New Dehli. Paret uppges må efter omständigheterna bra. Den idag 75-årige toppdiplomaten arbetar numera som frilansjournalist, men bakom sig har han en lång diplomatisk karriär. Han har bland annat varit ambassadör i Syrien och Libanon och tjänstgjort på ambassaderna i Rom och Paris. Dessutom var han andreman vid svenska ambassaden i New Dehli under delar av 80-talet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista