Tobias Krantz efterträder Lars Leijonborg

Det blir 38-årige folkpartisten Tobias Krantz som tar över som högskole- och forskningsminister efter Lars Leijonborg.

– Vi måste sikta mycket högt. Därför att om vi ska fortsätta att vara en framstående nation när det gäller konkurrenskraft, tillväxt och välfärd, så måste vi ha en god forskning. Men jag vill också framhålla att forskning inte bara handlar om att det omedelbart ska kunna omsättas i nytta, utan det handlar också om att vi ska värna det klassiska bildningsidealet, om att kunskap också har ett egenvärde, säger Tobias Krantz, ny högskole- och forskningsminister.

Tobias Krantz är 38 år, har suttit i riksdagen sedan 2002, och har lett arbetet med att forma Folkpartiets politik för högskola och forskning. Han tackade ja till att bli minister i söndags och såg mycket glad ut i dag. Han har inte ställt några särskilda krav för att acceptera uppdraget.

– Vi har inte förhandlat om det politiska innehållet. Jag är väldigt nöjd att jobba vidare enligt de riktlinjer som regeringen har lagt fast när det gäller utbildnings- och forskningspolitiken.

Tobias Krantz tar vid efter Lars Leijonborg som nyligen lagt en forskningsproposition som efterträdaren prisade i dag, men den nye ministerns framtidsplaner formuleras än så länge i allmänna ordalag.

– Det finns många spännande och viktiga frågor att ta tag i. Jag tycker att en spännande fråga är hur vi skapar ökad kvalitet i den högre utbildningen. Förhoppningsvis kan vi sjösätta ett resursfördelningssystem när det gäller den högre utbildningen, där vi premierar kvalitet framför kvantitet.

Tobias Krantz och Folkpartiet vill premiera studier skattevägen, och också höja studiemedlen till studenterna, men han är försiktig med löften.

– Jag anser att det är angeläget att höja studiemedlen, men vi måste se till att vi klarar statens finanser.

Tobias Krantz kommer från småländska Bankeryd, som nu har två ministrar i regeringen. Han har erfarenhet från flera riksdagsutskott, senast socialutskottet, och har doktorerat på regionfrågan vid universitetet i Uppsala.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Tobias Krantz

Född 1971 i Bankeryd utanför Jönköping, är gift och har ett barn.

Fil kand Uppsala universitet 1995, fil dr i statskunskap 2002.

Riksdagsledamot för Folkpartiet liberalerna i Jönköpings län. Talesman i socialutskottet, suppleant i socialförsäkringsutskottet, kulturutskottet, civilutskottet och i Riksrevisionens styrelse.

Ledamot i partistyrelsen och i Folkpartiets riksdagsgrupps styrelse, förtroenderådet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.