”S bär skulden till att det blev nej till euron”

Moderaterna och folkpartiet tycker det är socialdemokraternas ansvar att det blev ett nej till euron. Samtidigt har andelen nej-sägare ökat kraftigt inom både folkpartiet och moderaterna sedan EU-omröstningen 1994.
Att ja-sidans förlust skulle kunna falla tillbaka på moderaterna, håller inte moderatledaren Bo Lundgren med om. – Det är en mycket märklig fråga. Det är klart att huvudansvaret att vi får ett nej i folkomröstningen på om det största partiet på ja-sidan, socialdemokraterna, inte får en majoritet av sina väljare som stöttar detta, säger Bo Lundgren. Vi har fått med våra sympatisörer. Tre fjärdedelar av moderaterna säger ja till euron. Var fjärde moderat röstade nej Gårdagens vallokalsundersökning av SVT, Valu 2003, visar att omkring var fjärde moderatsympatisör röstade nej i folkomröstningen. Det är visserligen den minsta andel nej-sägare något parti har, men om man jämför med folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 har andelen moderata nejsägare nästan fördubblats. Enligt det årets Valu sa bara 12 procent av moderaternas sympatisörer nej till ett EU-medlemskap. Folkpartiets nej-sägare ökar Också bland folkpartiets sympatisörer har andelen nej-sägare ökat sedan EU-omröstningen. Enligt Valu:n 1994 sa 15 procent av folkpartisterna nej. Men enligt Valu 2003 sa 26 procent av folkpartisterna nej till euron. Hade lika stor andel av moderaterna och folkpartistiska sympatisörer sagt ja till euron som sa ja till EU då hade ja-sidan varit fyra procent större. Men att andelen moderata och folkpartistiska ja-sägare blir färre, samtidigt som socialdemokraternas ja-sägare faktiskt ökat något sedan EU-omröstningen, påverkar inte heller folkpartiets syn på utgången av folkomröstningen. Jan Björklund är förste vice ordförande i folkpartiet. – Visst hade ännu fler folkpartister röstat ja hade siffrorna sett något bättre ut men det är klart att det avgörande för att skillnaden mellan ja- och nej-sidan blev så stort är ju att hälften av landets socialdemokrater har röstat nej, säger han.
Kristoffer Morén kristoffer.moren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".