”Utökat livvaktsskydd bör prövas”

Justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson, tror att det kan bli nödvändigt med permanent livvaktsskydd för fler ministrar än statsministern efter mordet på Anna Lindh. Han anser att regeringen bör ta ett sådant initiativ.
– Jag tror att man måste vidga skyddet inte minst för centrala företrädare för den svenska staten, säger han. Vilka ministrar anser du ska ha detta skydd? – Det är svårt att säga exakt, men det kan till exempel gälla försvars-, finans-, utrikes- och justitieministrarna vid sidan av statsministern. Ska dessa skyddas på samma sätt som gäller statsministern i dag? – Det kan jag inte gå in på, men det känns som om det skulle vara värdefullt att vissa ministrar skulle ha ett mer permanent skydd, säger han. Johan Pehrson nämner alltså utrikesminister, finansminister, försvarsminister och justitieminister. Två av kriterierna för hans förslag är att detta är ministrar som alla har omfattande kontakter med främmande makt och innehar nyckelpositioner i regeringen. Ytterligare eftertanke kan behövas Men han poängterar att frågan om exakt vilka poster som ska omfattas av ett utökat skydd kan behöva ytterligare eftertanke. Johan Pehrson har själv varit ute på EMU-kampanj tillsammans med justitieminister Thomas Bodström. Han konstaterar att det inte heller där fanns något livvaktsskydd. – Man tänkte ju på att det var han och jag och några medarbetare till oss som var ute på gator och torg. Vi delade ut flygblad och träffade människor och vi kunde ju har varit något utsatta. Bara kungahuset och statsministern skyddas I dag har Säpo 70 fasta livvakter och det är bara statsministern och kungahuset som har permanent skydd. Enligt Säpo är den typen av skydd resurskrävande. Det går åt 12 vakter på heltid per person som ska skyddas dygnet runt. Om fler ministrar ska ha permanent skydd krävs det mer pengar. Det anser folkpartisten Johan Pehrson att Säpo i så fall ska få av regeringen genom högre budgetanslag. – Jag tycker det viktiga nu är att inte framför allt fråga vad det kostar att skydda vårt lands främsta politiska och demokratiska företrädare. Det viktigaste är att se till att det som nyligen hänt aldrig kan hända igen, säger han.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".