Sverige förlorar inflytande i Bryssel

Ett nej i den svenska euroomröstningen leder till att Sverige förlorar inflytande i EU. Det har varit ett av ja-sidans argument i folkomröstningskampanjen. Men vad innebär det rent konkret och hur stort blir Sveriges utanförskap?
Så länge Sverige står kvar utanför euron får vi inte vara med och besluta om frågor som rör stabilitets- och tillväxtpakten, det vill säga de regler som euroländerna måste följa för att hålla sina ekonomier i fas med varandra. Det betyder bland annat att Sverige inte får vara med och besluta om hur euroländer som bryter mot reglerna ska bestraffas. Det första land som det kan bli aktuellt att döma till dryga böter kan bli Frankrike som verkar bryta mot stabilitetspaktens regler för både tredje och fjärde året i rad. Utestängs från beslut om sanktioner Om det skulle bli sanktioner så småningom får Sverige alltså inte vara med och besluta trots att det säkert kliar i fingrarna på både statsminister Göran Persson och finansminister Bosse Ringholm. De anser ju att Frankrike bär en stor del av skulden för att det blev nej i den svenska folkomröstningen om euron. Utanförskapet innebär också att Sverige inte får delta i den monetära lagstiftning som gäller euron, de beslut som ger euron legal ställning som valuta. Vi får inte heller delta i den europeiska centralbankens beslut om styrräntan som gäller penningpolitiken och inte vara med på centralbankens möten. Sverige får heller inte vara med och bestämma vem som ska vara centralbankschef och vilka som ska sitta i centralbankens styrelse. Får inte vara med i eurogruppen Men det som den svenska regeringen kanske beklagar mest är att Sveriges finansminister inte får delta i eurogruppens möten där bara EMU-ländernas finansministrar sitter. Detta var från början tänkt som ett informellt forum där det inte tas formella beslut, men i realiteten är dessa möten där euroministrarna tar viktiga beslut om stabilitetspaktens politik och den gemensamma ekonomiska politikens inriktning. De länder som inte finns med i eurogruppen blir också avskurna från gruppens interna diskussioner och får inte inblick i de resonemang och tänkande som utvecklas där.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".