Windowsanvändare varnas för ny virusattack

Microsoft varnar nu alla som har Windows för en ny virusattack. Företaget har nämligen hittat flera nya säkerhetsluckor i Windows, som liknar den säkerhetsbrist som gjorde att dataviruset Blaster kunde spridas i somras, säger Microsofts säkerhetschef i Sverige, Predrag Mitrovic.
– Allting tyder på att vi inom de närmaste veckorna kommer att se någon form av datavirus, säger han. Vad får er att tro det? – I och med att Blaster alldeles nyligen har varit aktuellt och att programkoden som Blaster grundades på finns fritt tillgänglig för alla på internet så är det ett alldeles för bra tillfälle för all världens hackers att inte nyttja den koden för att rikta en ny attack mot de nyupptäckta sårbarheterna, säger Predrag Mitrovic. Nya datavirus kommer, om Microsoft får rätt, snart att börja spridas över världen. Skälet är att det finns ytterligare säkerhetsbrister i Windows, som Microsoft inte upptäckt förrän nu. Räknar med nya attacker Dessa säkerhetshål liknar det säkerhetshål som viruset Blaster tog sig in genom. Eftersom uppgifterna om hur det hålet ser ut har spritts över internet, räknar nu Microsoft kallt med att det kommer en eller flera nya virusattacker. Det finns dock sätt att skydda sin dator, säger Microsofts säkerhetschef Predrag Mitrovic. – En uppmaning som vi går ut med nu är att jobba preventivt innan man ser någon form av nytt datavirus och ta tre steg. Det första är att skaffa en personlig brandvägg till sin dator, det andra är att använda tjänster för att hålla sitt system uppdaterat och det tredje är att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram. Tar man dessa tre steg är man skyddad mot alla former av datavirus, säger Predrag Mitrovic.
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".