Räntorna steg efter nej-resultatet

Efter nej-sidans seger i folkomröstningen om euron, har räntorna stigit. Ekot frågade Sara Haglund, Pär Brorsson och Carina Cito-Andersson om de tror att resultatet påverkar räntorna på deras bolån.
– Eventuellt kommer räntan att höjas, men någon extrem skillnad blir det inte, säger Sara Haglund. – Ja, eftersom jag är ja-sägare tror jag att det kommer att bli negativt, så jag är glad att jag band mina lån före omröstningen, säger Carina Cito-Andersson. – De nuvarande nivåerna kanske inte påverkas, men det är väl sannolikt att de inte kommer att sjunka lika mycket som om vi hade gått med i euron, säger Pär Brorsson. Ett av ja-argumenten Lägre räntor var ett av argumenten från ja-sidan inför folkomröstningen. Direkt efter att det stod klart att det även i fortsättningen kommer att vara Riksbanken i Stockholm och inte Europeiska centralbanken i Frankfurt som sätter räntan, steg framförallt de långa räntorna. Men på marknaden hade man redan börjat räkna med ett nej och förändringarna blev därför ganska beskedliga. Gunilla Nyström, privatekonom på SEB tycker inte att det finns någon anledning att rusa till banken för att binda räntan på sitt bolån. – På kort sikt stiger räntorna i Sverige lite mer än i omvärlden, säger hon. Men på lång sikt blir det ingen större skillnad. Vi hamnar kanske på en lite högre nivå och följer den än vi skulle ha gjort om det hade blivit ett ja, säger hon.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Jonas Ohlin jonas.ohlin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".