Saab slipper betala sina skulder

Skulder för mer än sju miljarder kronor blev i dag avskrivna för Saab Automobile när tingsrätten godkände ackordsuppgörelsen.

Uppgörelsen innebär att 75 procent av de totala skulderna skrivs av.

En av dem som ställde sig bakom uppgörelsen var Marcus Nyman, vd för underleverantören IAC Sverige.

– Vi ser positivt på det här ackordsförslaget. Vi hade tidigare en stor fordran på Saab men GM tog över stora delar av den. Det förslaget vi går med på har mindre betydelse för IAC för närvarande. Det är viktigare för oss att Saab får en positiv start på den här rekonstruktionen, säger Marcus Nyman.

Hur mycket pengar är det ni riskerar i och med ackordet?

– Det är ungefär en miljon i svenska kronor, det är inte helt avgörande för vår del, säger Marcus Nyman.

Uppgörelsen innebär att 81 procent av de 579 fordringsägarna ställer sig bakom uppgörelsen.

Men 107 av fordringsägarna valde att inte rösta för uppgörelsen eller delta vid tingsrättens borgenärssammanträde.

Den svenska staten med Skatteverket ville inte rösta för uppgörelsen eftersom man inte fått tillräckligt med information om sportbilstillverkaren

Koenigsegg som förmodas ta över Saab efter GM. Mats Hagelin företrädde Skatteverket.

– Vi måste kunna göra en saklig bedömning av att det finns förutsättningar för att driva en lönsam verksamhet. Vi vet i dag ingenting om hur det ser ut med finansieringen, säger Mats Hagelin.

Totalt har Saab skulder på 10,9 miljarder svenska kronor och beslutet från Vänersborgs tingsrätt innebär nu att drygt sju miljarder av skulderna försvinner, allt som ett led i den pågående företagsrekonstruktionen, den största hittills i Sverige.

Vd:n Jan Åke Jonsson var nöjd i dag.

– Det är viktiga steg där vi har en inriktning, både när det gäller ägarfrågan, stöd från svenska staten och i botten en väldigt bra affärsplan. Nu måste vi jobba på med alla steg så att vi kommer i mål med den här affären. Så här långt har vi nått enorma framgångar. Vi bockar av det vi har sagt från början, säger Jan Åke Jonsson.

Jens Möller 
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se