Regeringen får svårt att nå målen i budgeten

Efter svenska folkets nej till euron i söndags riskerar regeringen nu nya prestigeförluster. Den får allt svårare att nå sina mål om att fler ska ha ett arbete, och att färre ska vara sjuka eller ha socialbidrag. Det framgår av statens budget som presenteras om en vecka och som Ekots Fredrik Furtenbach har läst.
Regeringen har just nu svåra problem med alla sina viktiga mål för välfärden. Den har ju lovat att 80 procent av alla vuxna i Sverige, åtta av tio alltså, skulle ha jobb nästa år. Nu slår regeringens kommande budget fast att bara 77,3 procent av svenska folket kommer att ha ett arbete att gå till nästa år. Sysselsättningsmålet nås inte Det är mindre än i år, och innebär att regeringen skulle behöva skapa omkring 140 000 jobb på ett år för att nå målet. Regeringen skriver nu själv i finansplanen att utsikterna att nå målet 2004 är små. Den hotas alltså nu av en svidande prestigeförlust. Regeringen medger i budgeten också att utsikterna är små att nå ett annat mål som den satt upp, att färre människor skulle beroende av socialbidrag. Det skulle också uppnås nästa år men även till det målet är det nu långt. Även med ett tredje mål har regeringen problem, nämligen att halvera sjukfrånvaron till 2008. Långtidssjukskrivningarna och förtidspensionerna fortsätter att öka, och regeringen skriver nu att ”det står klart att det krävs ytterligare åtgärder för att nå målet”. Har varnat för ett nej Regeringen har ju varnat för att väljarnas nej i folkomröstningen åtminstone på sikt kan göra Sverige fattigare. Men för de närmaste åren andas budgeten ändå en del optimism. Regeringen tror att dagens tröga konjunktur snart får bättre fart. Den skriver i budgeten att förutsättningarna är goda för en vändning under andra halvåret 2003. Nästa år kommer svenska företag att få sälja betydligt mer utomlands, enligt budgeten. Då tar både importen och exporten fart, heter det. Budgeten arbetades fram före valet Budgeten utarbetades före folkomröstningen. Men finansminister Bosse Ringholm tror ändå att den står sig. – Jag tror att bedömningarna fortfarande står sig, säger han. Vi sa när vi utarbetade denna budget att vi är beredda att göra en ny prövning till våren och se vad som har hänt då. Men jag tror inte att situationen har ändrats på några dagar. Budgeten visar även en förlust för vänsterpartiet. Partiet ville ju först inte godkänna regeringens budgetförslag eftersom där inte fanns något löfte om att höja sjukpenningen, som regeringen sänkte tidigare i år. Av den färdiga budgeten framgår nu att vänsterpartiet aldrig lyckades få fram något sånt löfte av regeringen. Finansplanen säger bara att det är ”möjligt” att återställa ersättningsnivån den 1 januari 2005.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".