Protesterna fortsätter i Iran

Uppdaterad: 00:10
För femte dagen i rad samlades idag tiotusentals demonstranter i Irans huvudstad Teheran för att protestera mot valresultatet. Reformkandidaten Mir Hossein Mousavi, som förlorade valet i fredags, hade uppmanat till fortsatta protester och han krävde i dag på nytt att valet underkänns. 

Människorättsorganisationer uppger att uppemot 200 regimkritiker, aktivister och journalister hittills har gripits eller försvunnit efter att ha deltagit i protesterna mot presidentvalet i Iran.

Norska NRK:s utsända Sidsel Wold befinner sig i Teheran och rapporterar om tysta massprotester.

– Jag hör att det är massor av människor ute på gatorna. Det är många som går med gröna skärp och de har munkavlar för att dölja sina ansikten, som en symbol för att de tycker att det inte är ett fritt land längre. Många går med plakat där det står "Var är min röst", Where is my vote, och andra har plakat där det står "tystnad", silence.

Du kan inte vara ute själv och följa de här demonstrationerna?

– Nej, jag ska helst bara sitta på rummet för jag har fått förbud mot att rapportera. Vi får inte vara ute och intervjua folk eller tala med folk eller titta på demonstrationerna. Men vi kan besöka vänner och vi kan rapportera på telefon från hotellrummet.

Mousavi har ju manat till lugn när det gäller de här demonstrationerna i dag. Vad vet du om det? Är det lugnt eller förekommer det våld från något håll?

– Nej, det jag hör nu är att det är väldigt stilla. Det är inget bråk och det har ju varit Mousavi-anhängarnas sätt att demonstrera på. De går bara tyst utan att säga något för de vill inte att Ahmadinejad och hans anhängare ska säga att de är bråkmakare och huliganer.

I morgon är det planerat en sorgedag för de demonstranter som dödades vid demonstrationerna vid universitetet i Teheran i söndags kväll. Vad vet du om vad som ska hända i morgon?

– Inte så mycket mer än det du säger nu för här är det väldigt svårt att få tag på information. I morse så upptäckte iranierna att sändningarna på farsi från Voice of America, som väldigt många lyssnar på, var stängda. Även BBC:s persiska sändningar var stoppade i morse, så det är svårt att veta vad som sker. Men folk ringer till varandra för att hålla sig uppdaterade. Men jag vet att i dag så var det väldigt många som gick i demonstrationståget klädda i svart. De vill markera att demokratin är död och de vill också uttrycka sin sorg för de sju som mist livet.

Marianne Hasslow
marianne.hasslow@sr.se